Да ли патите од синдрома “компјутерског вида”?

Агенције
Да ли патите од синдрома “компјутерског вида”?

Савремено доба развило је зависност од компјутера, мобилних телефона и видео-игрица. Компјутери свакако чине посао лакшим и ефикаснијим. Нажалост, истовремено компјутери остављају негативне посљедице на здравље, прије свега на вид.

Према најновијим истраживањима, више од 80 одсто оних који раде на рачунару имају проблеме са видом. Симптоми се могу манифестовати као замор, главобоља, болови у врату, леђима, умор, напрезање очију, дупли и повремено замагљен вид.

Уколико се у току дана проводи више од три сата испред екрана, свако има предиспозицију да развије синдром компјутерског вида. Технологија се свакодневно усавршава,, а морфологија ока се није мијењала хиљадама година.

Људско око није прилагођено за дуго гледање у екран компјутера. Исто је и када се много времена проводи испред телевизора и других електронских уређаја са екраном, као што је мобилни телефон или таблет.

Истраживања наводе да људи недовољно трепћу када су концентрисани на оно што раде. При раду за компјутером учесталост трептања смањује се и до пет пута, и то доводи до исушивања и умора ока.

Синдром може да изазове лошу продуктивност у раду код одраслих, а код дјеце до потешкоћа у учењу. Дјечји вид додатно оптерећује играње игрица на компјутеру, таблету и телефону. Стручњаци тврде да је све више дјеце кратковидо јер превише времена проводе испред екрана.

Наочаре за рад, као и капи за очи које одржавају влажност, могу бити од користи код ових сметњи. Мјере превенције такође су веома важне.

Монитор вашег компјутера требало би да буде постављен на удаљености једнакој дужини ваше руке, тачно испред вас, а не са стране. Битно је да редовно трепћете док радите за компјутером. Правите кратке паузе на сваких 15 минута како бисте опустили очне мишиће од напрезања.

За сада, нема поузданих доказа да употреба компјутера доводи до трајног оштећења вида, ипак будите опрезни, овај синдром не треба олако схватити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана