Да ли ће Ајфон13 заиста подржавати сателитску комуникацију?

ГС
Foto: Илустрација

Прије неколико дана појавиле су се спекулације да ће надолазећа серија Ајфон13 подржавати повезивање са сателитским системом у ниској орбити (ЛЕО).

Према аналитичару Куо Минг-Цхиу, који прави предвиђања о надолазећим Аппле уређајима, Ајфон13 ће подржавати сателитски систем који ће омогућити корисницима да позивају и шаљу поруке без покрића 4Г и 5Г, преноси б92.

Чим је та вијест доспјела у јавност, изазвала је бурне расправе. Заправо, та вијест је рекордном брзином подигла Аппле-ове акције. То није чудно, јер је сателитска комуникација велика предност. Уколико је покривеност 4Г/5Г сигналом лоша, корисници и даље могу слати поруке и упућивати позиве.

Куо Минг-Цхи тврди да ће Ајфон 13 користити "прилагођени" чип Љуалцом Џ60 који подржава фреквенцијски опсег н53 који користи компанија за сателитску комуникацију Глобалстар. Међутим, неки мобилни аналитичари и комуникацијски стручњаци довели су у питање такво предвиђање. Наводе да се "Апле и Ајфон13 неће подржавати сателитску комуникацију", јер тврде да ће ти прилагођени чипови "само" побољшати постојеће 5Г везе.

Проблем је у томе што сателитске комуникације уопште не користе неке фреквенцијске опсеге. Највјероватније, Аппле ће само користити један од уобичајених старих земаљских фреквенцијских опсега Глобалстара за проширење ЛТЕ веза. Према Блоомбергу, сателитска функција коју Аппле развија омогуц́ава корисницима само слање текстуалних порука у хитним ситуацијама.

Ова функција такође омогућава корисницима Ајфон-а да пријављују хитне случајеве у подручјима без покривености мобилном мрежом. Међутим, мало је вјероватно да ће компанија покренути ову функцију 2021. Аппле ће ту функцију вјероватно представити као посебну услугу и неће замјенити тренутну комуникацију за СМС и позиве.

Уз то, Блоомберг такође тврди да Аппле нец́е покренути ту услугу у свим регионима. Његова доступност зависиц́е од локалних прописа и локација сателита. Уграђена функција ће захтјевати од корисника да изађе напоље и хода у одређеном смјеру како би помогао Ајфон-у да се повеже са сателитом. Веза такође можда неће бити тренутна и може проћи и до минут да Ајфон успешно комуницира са сателитом.

За повезивање са сателитом биће потребан посебан модемски чип, а Аппле ће наставити да користи Љуалком технологију у наредних неколико година. Није јасно да ли ће Аппле сарађивати са Глобалстаром, како је поменуо Минг-Цхи Куо.

У најбољем случају, н53 је само "Њи-Фи канал који нико не користи" са истом фреквенцијом. Са ове тачке гледишта, најмање једну или двије године нећемо имати прилике да користимо Аппле-ов "сателитски Ајфон".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана