Четворо астронаута лансирано у орбиту

Срна
Четворо астронаута лансирано у орбиту

ВАШИНГТОН - Четворо астронаута лансирано је из Флориде у мисију на Међународној свемирскј станици (МСС) у ракети и капсули које је направила компанија “Спејс екс”.

Ово је други пут да је ова приватна фирма омогућила Наси лет у свемир.

Америчка свемирска агенција саопштила је да ово означава почетак нове ере, у којој ће путовања астронаута у нижу орбиту осигуравати компаније на комерцијалној основи.

Међу астронаутима који су кренули у нову мисију су Американци Мајкл Хопкинс, Виктор Гловер и Шенон Волкер, а са њима је и искусни јапански астронаут Соичи Ногучи.

Ногучи је тек трећа особа која је напустила Земљу у три различите врсте свемирских возила, након што је раније летио у “сојузу” и шатлу, пренио је Би-Би-Си.

Ракета “фалкон” и капсула “дрегон” полетјеле су из Свемирског центра “Кенеди” у 19.27 часова по локалном времену, а лет до станице у орбити трајаће нешто дуже од једног дана.

Спајање са МСС-ом планирано је за уторак у 5.00 часова.

Када астронаути стигну, придружиће се посади коју тренутно чине Насина Кејт Рубинс и Роскосмосови космонаути Сергеј Ришков и Сергеј Куд-Сверчков.

Када у МСС-у буде боравило седморо људи, капацитет за обављање научних експеримената у микрогравитацији биће повећан три пута. /крај/мл

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана