Чангпенг Жао: Сви ће користити криптовалуте за мање од 20 година

Tanjug
Foto: Pixabay

Сви ће користити криптовалуте за мање од 20 година, каже оснивач водеће свјетске берзе за криптовалуте Бајненс (Бинанце) Чангпенг

Каже да су криптовалуте "будућност финансијске индустрије" и да ће ојачати националне економије широм свијета, као и да ће бити у широкој употреби за мање од 20 година, саопштио је Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), преносећи разговор предсједника те организације Вука Јеремића са Чангпенгом у оквиру дискусије "Глобал таун хол" (Глобал Тоњн Халл 2021).

"Око пет одсто становника планете тренутно послује са криптовалутама, а да би се тај број повећао, потребно је утврдити правила која ће допринијети сигурности и привући нове људе. Америка је отишла најдаље у пословању са криптовалутама и многе америчке банке их прихватају", рекао је Чангпенг, познат и као Си-зи (ЦЗ).

Иначе, дневни обрт на Бајненсу достиже и 170 милијарди долара.

Чангпенга је, на питање кога највише цијени у свијету високих технологија, рекао да цијени многе, а највише оснивача компаније Тесла Илона Маска, а потом и оснивача Епла Стива Џобса и инвеститора Ворена Бафета.

"Не подржавам све што ради Маск, нарочито када у твитовима прво хвали криптовалуте, а онда се противи биткоину. Волио бих да буде пажљивији, јер његови твитови изазивају помјерања на тржишту, пошто допиру до изузетно широке публике због много пратилаца на друштвеним мрежама", рекао је Чангпенг.

Додао је да блокчејн и криптовалуте "привлаче и многе преваранте због лаког подизања новца".

"Простор криптовалута је децентрализован, што регулисање чини тежим. Успјех Бајненса заснован је првенствено на заштити корисника, који имају повјерења у нас. Повјерење није само ријеч, него је засновано на конкретним дјелима. Ми смо спремни да своје искуство пренесемо онима који прописују правила како би се избјегле преваре и крађе", рекао је Чангпенг.

На питање да ли ће у будућности свака држава имати и своју дигиталну валуту поред традиционалне валуте, каже да би то било врло корисно за финансијску индустрију, а и много шири круг људи би био упознат са блокчејн технологијиом која би се проширила у корист свих.

Када је ријеч о томе да ли би област блокчејна и криптовалута требало да буде регулисана као и традиционална финансијска тржишта, каже:

"Постоје очигледне разлике, и криптовалуте су различите од традиционалног новца, јер свако може да улаже и то анонимно са сваког мјеста на планети. Многи који се баве прописима имају искуство банкарског пословања, али ово је потпуно нова област и зато је неопходно да унапреде своје знање и стекну детаљан увид у пословање са криптовалутама", рекао је Чангпенг.

Додао је да је распростањено мишљење да су људи који се баве криптовалутама "некакви чудаци".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана