Будући власник Твитера повлачи забрану Доналду Трампу

ГС
Foto: Агенције

Оснивач компаније Тесла, Илон Маск, каже да ће, ако његова понуда за куповину Твитера буде успјешна, поништити забрану налога бившег америчког предсједника Доналда Трампа.

Један од најбогатијих људи на свијету понудио је да преузме Твитер за 44 милијарде долара, што је Управни одбор ове платформе прихватио прошлог мјесеца. Међутим, рекао је да то није готова ствар и да би идеално било да буде завршена у наредна два до три мјесеца.

Одлука Твитера да забрани налог бившег америчког предсједника била је „морално погрешна и потпуно глупа”, рекао је Маск на самиту о будућности аутомобила за Фајненшел тајмс. У јануару 2021, Твитер је саопштио да је Трампов налог „трајно суспендован… због ризика од даљег подстицања насиља” после напада његових присталица на Капитол у Вашингтону.

Али власник Тесле је рекао:

„Ја бих поништио трајну забрану, али Твитер још није у мојим рукама, тако да то није ствар која ће се дефинитивно догодити”, рекао је Маск.

Рекао је да забрана није ућуткала Трампа, али је тиме што га је натјерала да пређе на сопствену платформу “Истина”, појачала његов глас међу крајњом десницом.

Додао је да је Трамп раније рекао да се неће вратити на Твитер чак и ако му буде дозвољено. Маск је рекао да је са Џеком Дорсијем, саоснивачем Твитера, разговарао о закључавању корисничких налога на друштвеним мрежама као одговор на увредљиве твитове.

„Он и ја смо истог мишљења да трајне забране треба да буду изузетно ријетке и резервисане за налоге који су ботови или налози за превару”, рекао је Маск.

Маск је казао да ако је неко твитовао нешто „незаконито или на други начин деструктивно за свијет”, требало би да дође до привремене суспензије или да објава буде невидљива. Додао је да Твитер треба да изгради више повјерења тако што ће подијелити алгоритам и тражити од људи да дају приједлоге како да га побољшају.

Он је рекао да компанија има јаку љевичарску склоност због њеног поријекла из технолошке заједнице у Сан Франциску и да треба да буде „непристраснија”.

„Побједа крајње деснице од 10 одсто, као и крајње љевице од 10 одсто су подједнако узнемирујуће”, рекао је он.

Ово је била вијест коју су многи очекивали. Преовлађујуће мишљење по овом питању које се до сада могло чути указивало је да ће Доналд Трамп бити позван назад на платформу.

Ипак, ово је било најдаље што је Маск отишао, јасно саопштивши да мисли да је Трампова забрана била погрешна. Међутим, они који очекују скори повратак бившег америчког предсједника на Твитер, требало би да размисле поново.

На примјер, Доналд Трамп је рекао да не жели да се врати на Твитер, већ да би радије да објављује садржај на сопственој друштвеној мрежи – Truth Social (Истина). Наравно, Трамп би могао да преиспита ту одлуку ако би направио преокрет и кандидовао се на изборима 2024.

Али постоје и друге препреке. Један од најбогатијих људи на свијету је јасно ставио до знања да је договор далеко од постигнутог. Изгледао је мање самоувјерен по питању аквизиције у односу на претходне изјаве. Нагласио је да гласања акционара о послу није било, те да је потребно одговорити на многа питања.

Ово би могло одражавати чињеницу да његова финансијска позиција изгледа нешто несигурније него раније. Већина огромног Масковог богатства везана је за Теслине акције – чија је вриједност пала за 350 милијарди долара откако је 4. априла објавио да је купио акције Твитера. Врата су онда сигурно одшкринута за Трампов повратак, али немојте очекивати да ће ускоро твитовати.

Обративши се преко видео линка, шеф Тесле је рекао да је циљ компаније да произведе 20 милиона електричних возила до 2030. године тежња, а не обећање.

„Увјерен сам да ћемо моћи да продамо све аутомобиле које можемо да направимо. У овом тренутку вријеме испоруке је смијешно дуго, тако да наше питање није потражња, већ производња”, рекао је Маск.

Како каже, компанија Тесла може да престане да прима наруџбине послије одређеног временског периода.

Коментаришући забринутости да би његово планирано преузимање Тwиттера могло да га одврати од менаџерског посла у Тесли, рекао је да ће остати у аутомобилској компанији „све док може да буде од користи”.

Вриједност Маскове имовине процјењује се на око 250 милијарди долара, углавном због дионица у Тесли. Он такође има контролни удио у ракетној компанији Спејс Екс, за који се процјењује да вриједи 100 милијарди долара.

Рекао је да му је циљ да возило без посаде, познато као Звјездани брод, довезе до Марса за три до пет година, а да би желио да мисију са посадом доврши прије краја деценије, преноси ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана