Без јајне ћелије, сперме и материце – први пут у историји узгојени синтетички ембриони

ГС
Foto: Института за науку „Вајсман“

Први пут у историји израелски научници створили су синтетичке ембрионе без коришћења јајних ћелија и сперматозоида, умjесто чега су коришћене искључиво матичне ћелије узете из коже мишева.

У веома сложеном експерименту који представља велико научно достигнуће, чији су резултати објављени у часопису Cell, матичне ћелије формирале су ембрион са цријевним системом, мозгом, па чак и куцајућим срцем.

Према ријечима биолога Јакова Хане са Института за науку „Вајсман“, резултати опита су невјероватни.

„Није било сперме, јајнић ћелија и материце, али смо успјели да формирамо ембрионе искључиво од матичних ћелија и то за осам дана - што је трећи гестацијски период код мишева – са куцајућим срцем“, рекао је Хана за Тајмс оф Израел.

Додао је и да је ово први пут да је тако напредан ембрион узгојен само из матичних ћелија.

Хана је за лист објаснио да би достигнуће могло да утаба пут за узгој вештачких ембриона који би били коришћени у медицини за узгој органа за трансплантацију.

„Ембрион је најбоља машина за прављење органа и најбољи 3Д биоштампач. Покушали смо да емулирамо то“, истакао је Хана.

Обилазница око етичких проблема

Коришћење људских ембриона као извора за матичне ћелије за узгој органа за трансплантацију изазива различите етичке реакције, али израелски тим вјерује да ново истраживање нуди потенцијалан заобилазни пут јер су синтетички ембриони врло слични природним, али не могу да се пресаде.

Израелски стручњаци су успјели да култивишу ембрион користећи посебан инкубациони систем. Сваки ембрион лежи у посуди испуњеној течношћу која се врти тако да се не би залијепио за неку од страница.

Инкубатор обезбјеђује све потребне услове за развој, укључујући идеалан однос гасова, притиска и температуре, док течност у којој се налази ембрион служи као раствор храњивих материја.

Најновији експеримент је наставак постигнутих успјеха. Ханин тим је претходно развио метод репрограмирања матичних ћелија у њихове најраније фазе развоја када имају највећи потенцијал да преузму различите улоге, односно формирају било које ткиво.

Такође су развили уређај који им је омогућио да узгајају природне ембрионе мишева ван материце, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана