Атеље 212 отворио Дигиталну читаоницу, има и нови сајт

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Атеље 212 је данас у својим просторијама отворио Дигиталну читаоницу која ће архивирати текстове, фотографије и друге документе и меморабилије о представама и 65 година дугој историји позоришта.

Први члан Дигиталне читаонице Атељеа 212 је након што се улоговао постао његов дугогодишњи глумац Милан Цаци Михаиловић, док се Горица Поповић "као пензионер латила успомена" и донела да се дигитализује једна од њених свески са бројним фотографијама и записима. "За ову кућу сам везан 61 годину, а пола века сам радио у њој.

Сваки и мали успех ове куће велика је радост за мене. Ово данас је један од камичака који допуњавају слику о мом вољеном позоришту", рекао је Михаиловић. Директор Атељеа 212 Новица Антић оценио је да је архивско памћење о позоришту "веома драгоцено, јер остаје траг за вечност о великим људима, великим и малим улогама, текстовима, редитељима, атмосфери једног времена и уметности".

Додао је да Дигитална читаоница тренутно садржи материјале о последњих 15 година рада позоришта, а да би идуће године требало да буде завршено дигитално архивирање читаве документације Атељеа 212. Антић је посебно нагласио важност архивирања извођених али и неизвођених текстова, који, каже, садрже свашта - белешке писаца и редитеља или цртеже које је неко цртао на пробама. "Ту ће бити сви програми, плакати, све меморабилије позоришита, скице декора, фотографије позоришта...", навео је Антић.

Он је позвао све чланове позоришта, али и љубитеље који имају успомене о раду Атељеа да их донесу на дигитализацију. "То може бити стара улазница од пре 50 година или стара породична фотографија на којој је неко из позоришта. То ће све бити похрањено", рекао је Антић. Каже и да је архив замишљен пре свега тако да га користе драматурзи, писци, театролози и други људи које занима позориште и то бесплатним логовањем у просторији Дигиталне читаонице Атељеа. Мала просторија читаонице тренутно поседује неколико столова и компјутера, као и изложених костима и других предмета. Читаоница је почела са радом захваљујући средствима за дигитализацију на конкурсу Министарства културе и информисања, док је Библиотека града Београда помогла својим искуством, а намештај је обезбедио Ктитор. Атеље 212 је покренуо и свој нови сајт на адреси www.атеље212.рс за који је Антић рекао да је "модеран и леп".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана