Астрономи: Сигнал са обрасцем - други пут у историји

Срна
Астрономи: Сигнал са обрасцем - други пут у историји

МАНЧЕСТЕР - Астрономи су други пут у историји открили понављајући сигнал са обрасцем, односно тајанствени брзи продор радио-таласа која се понавља у правилним размацима, а да није познат њен извор.

Једна од најважнијих карактеристика мистериозних сигнала из дубоког свемира јесте то да су краткотрајни и непредвидиви. Обично се појаве изненада на неком дијелу неба и трају тек неколико милисекунди.

Међутим, понављајући радио-таласи, када није ријеч само о једном интервалу већ о више узастопних, врло су ријетки и посебно привлаче пажњу науке.

Ови сигнали спадају међу најфасцинантније мистерије у космосу. Изузетно су снажни - неки ослобађају више енергије од 500 милиона звијезда попут Сунца, а трају мање од трептаја ока.

Како наводе астрономи, још фасцинантнији феномен од понављајућих радио-таласа су они који се понављају у правилним размацима, сваких неколико дана или мјесеци, као да су усклађени са неким невидљивим свемирским часовником.

Прошле године, научници су детектовали осам нових понављајућих сигнала, што значи да их је укупно до сада забиљежено десетак.

Међу њима, само два се понављају у предвидивим размацима.

Научници су раније ове године први пут уочили такав радио-сигнал из свемира. Примијетили су да се понавља сваких 16,35 дана. Овај необичан продор радио-таласа током четири дана сваких сат времена избаци сигнал или два, а затим је неактиван сљедећих 12 дана, да би потом поновио циклус.

Сада су астрономи уочили још један образац у другом случају - овдје се радио-сигнали појављују током 90 дана, након чега слиједи миран период од 67 дана током којег нема сигнала. Овај се образац понавља сваких 157 дана, наводе научни портали.

"До сада смо уочили само још један такав сигнал. Периодичност нам говори да је објекат који ствара радио-таласе, вјероватно, у орбити са другим астрофизичким тијелом", наводи за Си-Ен-Ен астроном Кустиб Рајваде, руководилац студије и постдокторанд на Уноверзитету Манчестер.

Најновији сигнал долази из дијела свемира који је удаљен од Земље чак три милијарде свјетлосних година, а ријеч је о патуљастој галаксији.

Чињеница да је овај образац понављајућег сигнала десет пута дужи од другог сличног који се понавља сваких 16 дана, показује потенцијално велики распон могућих активности свемирских радио-таласа, сматрају истраживачи.

Стручњаци сматрају да би ове сигнале могле узроковати орбита масивне звијезде, црна рупа или густа неутронска звијезда, али доказа за сада нема.

Могућа објашњења за изворе разних врста свемирских сигнала крећу се од супернове, црних рупа до ванземаљаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана