Астронаути поручују: Земља изгледа врло крхко из свемира, чувајте је

AA
Foto: Space

ИЗМИР – Поглед на Земљу из свемира је дивно искуство које мијења нашу перспективу. Из свемира изгледа веома крхко. Требали бисмо се побринути за нашу планету јер је то наш једини дом, изнијели су астронаути своје увиде изван "плаве планете", јавља Анадолија.

Два астронаута и један космонаут подијелили су своје погледе и искуства у свемиру, савјетујући будуће свемирске путнике да сањају велике снове и слиједе своје страсти.

Стефани Вилсон (57) је једна од астронаута који су присуствовали Сајму ваздухопловства и технологије ТЕКНОФЕСТ у турском граду Измиру.

Вилсон, заједно са 70 астронаута и космонаута, борави у Турске у склопу конгреса Удружења истраживача свемира, групе астронаута и космонаута.

Три пута је путовала у свемир и то 2006., 2007. и 2010. године.

На питање шта би био њен савјет младим дјевојкама које желе кренути њеним стопама, посебно у земљама у развоју, Вилсон, која је друга Афроамериканка која је отишла у свемир, рекла је: "Сањати и стварно замислити немогуће. Имајте вјеру у ваше способности и немојте се бојати истраживати и сањати и прихватити све прилике и изазове".

Рођена је у САД-у, студирала је инжењерство и провела је више од 42 дана у свемиру.

"Изгледа као да смо, када смо били млађи, били пуни енергије, пуни страсти да одемо у свемир", испричао је италијански астронаут Паоло Несполи (66).

О првом погледу на Земљу из свемира, руски космонаут Денис Матвејев (40) рекао је:

"Из свемира се не виде границе".

Напомињући "како крхка" Земља изгледа из свемира, Матвејев је указао и на загађење узроковано људским дјеловањем.

"Требало би да бринемо о нашој планети јер је то наш једини дом и веома је крхка", казао је Матвејев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана