Астронаут Франк Рубио вратио се на Земљу након скоро годину дана у свемиру

AA
Foto: SpectrumNews13

САРАЈЕВО- Амерички астронаут Франк Рубио, који је постао рекордер НАСА-е по броју проведених дана у континуитету у свемиру, тачније на Међународној свемирској станици, вратио се на Земљу.

Оборио је рекорд за најдужи боравак у свемиру, а вратио се на Земљу у сриједу након 371 дана у свемиру.

"НАСА-ин астронаут Франк Рубио завршио је своје рекордно вријеме у свемиру слијетањем уз помоћ падобрана у свемирску летјелицу Соyуз МС-23 на степу Казахстана, југоисточно од удаљеног града Дзхезказгана, у 7.17 сати по локалном времену", саопштено је из НАСА-е.

Рубио је лансиран на руском свемирском броду Сојуз МС-22 21. септембра 2022. заједно са космонаутима Сергејем Прокопјевом и Дмитријем Петелином.

Планирано је да се посада врати на Земљу након отприлике шест мјесеци, али због великог цурења расхладне текућине, њихова свемирска капсула је морала да се врати на Земљу без своје посаде овог марта.

Нова свемирска летјелица је послана да доведе посаду кући, али не прије него што је Рубио оборио амерички рекорд за најдужи боравак у свемиру.

Истраживаче занимају ефекти дуготрајног свемирског лета на људско тијело, укључујући како микрогравитација утјече на коштану масу.

Али свјетски рекорд за најдужи појединачни боравак у свемиру припада руском космонауту Валерију Пољакову, који је провео 437 дана у Земљиној орбити. Пољаков је умро прошлог септембра у 80. години.

НАСА је одабрала Рубија да се придружи класи кандидата за астронаута 2017, према НАСА-и, а он се пријавио на дужност у аугусту 2017.

Рубио је из Флориде и Војну академију САД-а завршио је 1998. године, а докторирао је 2010. године на Универзитету здравствених наука Униформед Сервицес. Рубио је такођер служио као пилот хеликоптера Блекхавк и летио је више од 1.100 сати, укључујући и током мисија у Босни и Херцеговини, Афганистану и Ираку. Од аугуста 2017. године је члан НАСА-е.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана