Астронаут Франк Рубио оборио Насин рекорд по броју дана проведених у свемиру

Анадолија
Foto: Наса

ИСТАНБУЛ– Амерички астронаут, који је својевремено као војник служио и у мисији у Босни и Херцеговини, Франк Рубио постао је рекордер Насе по броју проведених дана у континуитету у свемиру, тачније на Међународној свемирској станици.

“Астронаут Франк Рубио управо је поставио нови амерички рекорд у свемирским летовима, надмашивши претходни рекорд од 355 узастопних дана на свемирској станици. Ово је сада најдужа мисија за било којег од наших Насиних астронаута. Он би требао да се врати на Земљу 27. септембра, када ће у свемиру провести 371 дан”, објавила је НАСА на друштвеној медијској платформи X, раније познатој као Твитер

Претходни рекорд поставио је у марту 2022. године астронаут Марк Ванде Хеj.

Рубио је лансиран на руском свемирском броду Сојуз МС-22 21. септембра 2022. заједно са космонаутима Сергејем Прокопјевом и Дмитријем Петелином.

Планирано је да се посада врати на Земљу након отприлике шест мјесеци, али због великог цурења расхладне текућине, њихова свемирска капсула је морала да се врати на Земљу без своје посаде овог марта.

Нова свемирска летјелица је послана да доведе посаду кући, али не прије него што је Рубио оборио амерички рекорд за најдужи боравак у свемиру.

Истраживаче занимају ефекти дуготрајног свемирског лета на људско тијело, укључујући како микрогравитација утјече на коштану масу.

Али свјетски рекорд за најдужи појединачни боравак у свемиру припада руском космонауту Валерију Пољакову, који је провео 437 дана у Земљиној орбити. Пољаков је умро прошлог септембра у 80. години.

НАСА је одабрала Рубија да се придружи класи кандидата за астронаута 2017, према НАСА-и, а он се пријавио на дужност у августу 2017.

Рубио је из Флориде и Војну академију САД-а завршио је 1998. године, а докторирао је 2010. године на Универзитету здравствених наука Униформед Сервицес. Рубио је такође служио као пилот хеликоптера и летио је више од 1.100 сати, укључујући и током мисија у Босни и Херцеговини, Афганистану и Ираку. Од аугуста 2017. године је члан Насе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана