Археолози пронашли трагове опијума у посуђу из 14. вијека прије нове ере

ГС
Foto: Илустрација

Израелски археолози су у посудама које су древни Хананци, прије три и по хиљаде година користили током церемоније сахрањивања, пронашли трагове опијума.

Ово је један од најранијих доказа о употреби дроге на свијету.

Откривене током ископавања 2012. у Јехуду, у централном дијелу Израела, посуде из касног бронзаног доба, у облику преврнутих цвјетова мака, пронађене су у хананским гробовима, гдје су вјероватно коришћене приликом сахрањивања покојника у церемонијалне сврхе и за приношење дарова мртвима у загробном животу, наводе истраживачи.

Резултати анализа органских остатака у осам посуда, коју су заједнички спровели истраживачи на Вајцмановом институту за науку, Универзитета у Тел Авиву и Израелске управе за антиквитете, откривају да се ради о опијуму. Дио опијума је произведен локално, а дио потиче са Кипра.
Налази потичу из 14. вијека прије нове ере, навели су истраживачи у својој студији, објављеној у часопису Аrchaeometri.

Како су Хананци тачно употребљавали опијум у својим погребним ритуалима, остаје непознато, кажу археолози. Претпоставља се да је опијум коришћен како би током сахране покушали да призову дух мртвих рођака и ушли у екстатично стање.

"Унутар посуда овог типа пронашли смо трагове опијума и могуће је да је овај суд био намијењен за уливање течности као што је дестиловани опијум помијешан са течношћу у чашу и ту течност би попио свештеник изнад гроба, и тако би ушао у екстатично стање", објашњава Рон Бери из Израелске управе за антиквитете.

"Велики број оваквих посуда је пронађен приликом археолошких ископавања од Грчке и Италије до Египта, а посебно на подручју јужног Леванта и Египта. Уколико су ове посуде стварно служиле за држање опујума, то говори колико је овај производ био популаран и колико је потрошено током овог периода", додаје Бери.

Истраживачи су 2020. године потврдили да су трагови канабиса из 8. вијека прије нове ере пронађени на олтару у три хиљаде година старом древном израелском светилишту у пустињи Негев, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана