Apple развија сателите за пренос података

Agencije
Apple развија сателите за пренос података

Компанија Apple има тајни тим који ради на сателитској технологији коју би произвођач ајфона могао да користи за пренос интернета директно на уређаје, заобилазећи бежичне мреже, пише Блумберг.

Како наводи тај медиј, Apple  има десетак инжињера из области ваздухопловства, сателитског и антенског дизајна који раде на пројекту са циљем да у року од пет година примјене њихове резултате.

Рад на пројекту је још у повоју и јасан правац за употреба сателита још није дефинисан, пренио је синоћ Б92.нет.

Интересовање за комуникацијске сателите и бежичну технологију нове генерације значи да је циљ те компаније вјероватно да се омогући пренос података на корисников уређај или повезивање уређаја и без традиционалних бежичних мрежа.

Apple би такође могао да користи сателите за прецизније праћење локације својих уређаја, омогућавајући побољшане мапе и нове функције.

Није јасно да ли Apple  намјерава да сам развија сателите али је одраније познато да Амазон планира распоређивање више од 3.000 сателита у будућности.

Посљедњих мјесеци Apple је почео да ангажује нове стручњаке за софтвер и хардвер за овај тим, тражећи инжењере са искуством у дизајнирању компоненти за комуникациону опрему.

Компанија је такође запослила додатне руководиоце из области ваздухопловне и бежичне испоруке података.

Apple је знатно увећао буџет за истраживање и развој, потрошивши 16 милијарди долара у фискалној 2019. години, односно 14 одсто више у односу на претходну годину.

Један од главних циљева компаније је да што више технологије које користи сама и произведе, па је рад на сателитима можда такође дио тог концепта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана