Алкохол крив за четири одсто свих врста карцинома

Срна
Алкохол крив за четири одсто свих врста карцинома

ЛОНДОН - Алкохол изазива око четири одсто свих врста карцинома, закључак је тима стручњака који су проучавали утицај алкохола на развој карцинома на глобалном нивоу.

Изражено у бројкама, 741.000 случајева карцинома у 2020. години повезана је са нездравим навикама конзумације алкохола, објавили су аутори студије.

Студију о повезаности алкохола и ризика оболијевања од рака спровео је тим стручњака из Међународне агенције за истраживање рака у Лиону, а студија је објављена у часопису “Лансет онколоџи”.

Мушкарци су погођенији од жена и представљају три четвртине укупног броја случајева који повезују алкохол и карциноме, наведено је у студији.

Процијењени удио случајева рака повезаних са конзумацијом алкохола посебно је висок у источној Европи и источној Азији те износи око шест одсто, док најнижу стопу имају сјеверна Африка и западна Азија.

Међу обољелима су, углавном, особе које конзумирају веће количине алкохола.

Ипак, и умјерени конзументи заузимају значајан удио - око 14 одсто. То су особе које пију око “20 грама алкохола” дневно, што су отприлике двије мање чаше вина или пола литре пива.

“Конзумација алкохола повезана је са великим бројем случајева повреда и обољења, међу којима је и рак, и водећи је фактор ризика обољења на глобалном нивоу”, наводи се у студији.

Алкохол оштећује људски ДНК и утиче на хормоналну равнотежу, што може допринијети развоју карцинома, упозоравају аутори студије.

Најчешће врсте рака које се доводе у везу с конзумацијом алкохола су рак једњака, рак јетре и, код жена, рак дојке.

Ове врсте карцинома узроковале су смрт 3,3 милиона људи широм свијета 2020. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана