Надјубља тачка на свијету: Нова врста рибе оставила без текста, али и ова ружна навика VIDEO

Агенције
Надјубља тачка на свијету: Нова врста рибе оставила без текста, али и ова ружна навика VIDEO

На најдубљој тачки Индијског океана живе рибе из породице Липаридае, а сада су први пут виђене људским очима.

Британски стручњаци спустили су се на дубину одо око 7,1 километар на подручје јарка Сунда и угледали ријетка бића.

Доктору Алану Жамесону (41) требало је два и по сата да допре на дно океана у јарку Сунда, преноси mirror.co.uk. Ту га је сачекало изненађење, свијетла подморнице открила су ријетко биће које га је оставило без ријечи.

Током осмосатне мисије снимљене су фотографије врста, за које се претпоставља да су потпуно нове и досад невиђене.

Као водећи стручњак др Жамесон је досегао је до једне од најизолованијих тачки на свијету - дно океана у јарку Сунда удаљеном 100 наутичких миља од острва Бали.

Експедицију је водио пионир истраживања морских дубина, Американац Виктор Весково, а до дна су путовали у подморници за двоје и прешли више од 7,180 метара.

“Не виђамо често нешто тако необично што нас оставља без речи” рекао је Жамесон, стручњак за морску екологију са универзитета у Њукласту.

Додао је да је то велики тренутак за науку која се бави зонама мора на дубинама већима од 6000 метара, јер су први пут људским очима виђене рибе из породице Липаридае које живе једино на подручју јарка Сунда.

На жалост, на прошлој експедицији откривени су и први узорци вјештачких влакана и пластике, што значи да је загађење проузроковано људском руком допрло и до најизолованијих тачки наше планете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана