Zoom купује провајдера клауд контакт центра за 14,7 милијарди долара

Тањуг
Foto: Илустрација

Платформа за видео конференције Zoom објавила је да купује фирму Фајв9 (Five9), провајдера софтвера за контакт центар у облаку, преузимањем свих њених акција за 14,7 милијарди долара.

Ово је прва аквизиција Zoom -а, у оквиру његових припрема за постпандемијско вријеме када се запослени врате у канцеларије, и друга највећа у америчком технолошком сектору ове године, иза Мајкрософтове планиране куповине Нуанс Комјуникејшенса за 16 милијарди долара, према подацима ФактСета.

Тржишна капитализација Фајв9 износила је у петак на затварању Њујоршке берзе 11,9 милијарди долара, или 177,60 долара по акцији, преноси ЦНБЦ.

Према саопштењу Zoom -а, акционари фирме Фајв9 добиће 0,5533 акција Зоом Видео Комјуникејшенса за сваку акцију коју посједују у Фајв9. Тиме се вриједност Фајв9 подиже на 200,28 долара по акцији, што је премија од 13 посто у односу на цијену на затварању у петак.

Зоом је међу 16 најуспјешнијих растућих компанија у минулих 16 мјесеци, откако је корона пандемија ненадано приморала послодавце широм свијета да затворе канцеларије и присилила запослене у разним дјелатностима да посао обављају од куће и да пословну комуникацију обављају у видео формату.

Након скока прихода за 326 посто прошле године, Зоом се суочава са природним успоравањем јер се компаније поново отварају и састанци поново одржавају „лицем у лице". Мада је лансирао нове производе, рачунајући на предстојеће промјене у свом пословању, Зоом је сада толико велики да је мало вјероватно да ће његов органски раст задовољити инвеститоре на Вол Стриту, оцјењује ЦНБЦ.

Такође су му потребни нови извори прихода, јер Мајкрософт појачава тржишну утакмицу својом понудом видео четовања на платформи Тимови.

Цијена акција Zoom -а је порасла лани за скоро 400 процената, али је од октобра, када је достигла врхунац, у паду за 36 одсто.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана