Закон забранио праћење телефона, држава пронашла “рупу у закону”

ГС
Закон забранио праћење телефона, држава пронашла “рупу у закону”

Француска влада ради на развоју апликације за мобилне телефоне која би кориснике могла да упозори уколико ступе у контакт са особом која је заражена коронавирусом, изјавили су данас званичници.

Француска је ушла у четврту недјељу примјене забране кретања како би успорила ширење вируса коронаи тренутно ради на проналажењу начина како да укине ову мјеру, што укључује и рад на развоју апликације која омогућава праћење контаката.

Француски министар за дигитални сектор Седрик О изјавио је у интервјуу за Ле Монд да технологија може да помогне у борби против коронавируса, али да ниједна одлука неће бити усвојена без јавне дебате, преноси Ројтерс.

Министар је рекао да Француска тренутно ради на пројекту “СтопЦовид” чији је циљ развој поменуте апликације.

Он је истакао да особе које су заражене вирусом корона неће морати да инсталирају ову апликацију уколико то не желе, односно да ће бити на добровољној основи, од чега ће и зависити успјешност. Апликација би обавештјавала кориснике уколико су у посљедњих неколико дана били у контакту са зараженима.

“Закон у Француској забрањује праћење мобилних телефона, тако да ова апликација не би могла да користи локацију корисника већ би се ослањала на употребу блуетоотх технологије”, изјавио је министар.

Он је додао и да би коришћење података било анонимно и да би подаци били избрисани након одређеног времена. Нико не би имао приступ списку заражених људи, употреба апликације би била добровољна и у сваком тренутку би могла да буде деинсталирана.

Тим ради на изради прототипа већ неколико дана, али је датум завршетка још непознат.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана