Закон о контроли друштвених мрежа: Претња постаје стварност

Г.С. Фото: илустрација
Закон о контроли друштвених мрежа: Претња постаје стварност

Владајућа турска Странка правде и развоја поднијела је приједлог закона који ће власти омогућити јачу контролу друштвених мрежа, преноси АП и наводи да опозиција страхује да би овај потез могао да доведе до веће цензуре у земљи.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган обећао је да ће пооштрити контролу над друштвеним мрежама, након низа твитова у којима су изнесене увреде на рачун његове ћерке и зета, пошто су објавили вијест о рођењу њиховог четвртог дјетета. Због ових постова, најмање 11 људи је стављено у притвор ради саслушања.

Предлог закона који је предат скупштини приморао би компаније са преко милион корисника у Турској, попут Твитера, Фејсбука и Јутјуба, да успоставе формално присуство или додијеле представника у овој земљи који би сносио одговорност пред турским властима као правно лице и порески обвезник.

Компанија или њен представник би такође били у обавези да у року од 48 сати одговоре на притужбе о постовима који крше приватност и лична права других лица.

Уколико закон буде усвојен, компаније би требало да изаберу свог представника у року од 30 дана од дана када закон буде ступио на снагу, или ће се суочити са новчаним казнама и смањењем протока брзине података до 90 одсто.

Опозиција страхује да план владе има за циљ да додатно ограничи приступ друштвеним мрежама, као и могућност праћења независних вести и информација у окружењу у којем доминирају провладини медији.

У Турској је већ хиљаде веб-сајтова блокирано, док се у затворима налази најмање 76 новинара и других особа запослених у медијима.

Разматрање предлога закона најављено је за сљедећу недјељу. Очекује се да ће предлог бити усвојен, захваљујући гласовима владајуће странке и њених савезника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана