Закерберг изгубио 7 милијарди долара због бојкота огласа

Танјуг
Закерберг изгубио 7 милијарди долара због бојкота огласа

ЊУЈОРК - Марк Закерберг, оснивач Фејсбука, изгубио је седам милијарди долара због бојкота друштвених огласа на тој друштвеној мрежи.

Кокакола, Херши и Хонда су три нова велика имена која бојкотују Фејсбук и повлаче све своје рекламе с те и Инстаграм платформе која је у власништву исте компаније.

Прије њих то су учиниле и компаније Дав, Липтон, амерички оператор Веризон, Патагонија, Апворк, РЕИ, Норт фејс, групација Инилевер и још више од 120 компанија, наводи Фокс њуз. и додају да је Вибер прекинуо све везе с Фејсбуком и избацио “Facebook Connect”, “Facebook SDK” и “GIPHY”. Све ове компаније повући ће рекламе с Фејсбука најмање на мjесец дана, а неке међу њима су отказале сарадњу чак до краја 2020. године.

Ово је утицало да на тржишту Фејсбук изгуби више од 56 милијарди долара вриједности, као компанија, док је њен власник, Марк Закерберг лично изгубио више од 7,2 милијарде долара, због чега је пао на листи најбогатијих људи на свијету с трећег на четврто мјесто према Блумберговом индексу милијардера, наводи мрежа Фокс њуз на свом сајту.

Дионице компаније на друштвеним мрежама пале су за 8,3 одсто. На ове потезе оглашивача и све гласније критике Закерберг је одговорио на свом профилу на Фејсбуку истичући да ће ова друштвена мрежа означити све објаве везане за изборе посебним линком који ће кориснике водити на страницу с информацијама о изборима у САД.

Закерберг је најавио и да ће проширити дефиницију говора мржње, али и забранити све огласе у којима се нека друга демографска група означава као опасна.

Фејсбук је саопштио и да “његови алати за вјештачку интелигенцију и хумани модератори хватају и уклањају 90 одсто говора мржње и прије него што им то неко уопште пријави”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана