Забрана рада “Твитера” од краја Августа?

Srna
Foto: Ilustracija

ПАРИЗ- Постоји могућност да ЕУ забрани рад друштвене мреже "Твитер" од 25. августа, уколико руководство те компаније не буде поштовало европске регулативе у борби против дезинформација, изјавио је француски званичник Жан-Ноел Баро.

"`Твитер` ће бити забрањен у ЕУ, уколико не буде пратио регулативе. Крајем љета, на снагу ступају правила за друштвене мреже и тржишта. Према тим регулативама, биће обавезне измјене и уклањање илегалног материјала који им је пријављен", нагласио је Баро.

Према његовим ријечима, биће забрањене рекламе за малољетнике те "посвећеност активној борби против дезинформација, што значи да ће бити неопходно пружање доказа о поузданости објављене информације и, у случају понављања грешке, предвиђена је забрана активности у ЕУ", преносе француски медији.

Он је рекао да, уколико "Твитер" не буде поштовао ове регулативе, више неће бити добродошао у Европу.

Баро је признао да "Твитер" има важну улогу у јавној дискусији, али је истакао да ширење дезинформација на друштвеним мрежама представља пријетњу самој дискусији и европској демократији.

Француски званичник напоменуо је да ЕУ неће приморавати друштвене мреже и друге дигиталне платформе да преузимају одговорност за све објављене поруке јер је то бесмислено и нарушава слободу говора, али да ће морати да предузму одређене мјере, попут уклањања илегалних материјала. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана