Windows 11 добија велику надоградњу, а фокус је на овој функцији

B92
Foto: Arhiva

Microsoft се спрема да 26. септембра представи значајну надоградњу за свој Windows 11 оперативни систем.

Ради се о надоградњи која ће имати Windows Copilot, алат који покреће увештачка интелигенција, обновљени File Explorer, Ink Anywhere за кориснике оловки, побољшања Paint апликације и још доста других нових функција.

 

Истакнута функција долазеће надоградње јесте Windows Copilot, који доноси Bing Chat на Windows 11 десктоп. Та алатка у таскбару корисницима омогућава контролу над подешавањим рачунара, покретањем апликација и упитима. Дубоко је интегрисан у ОС, с демонстрацијама које показују колико је користан за задатке попут састављања текстуалних порука помоћу календарских података и навигације кроз Outlook.

То је уједно и најновији Microsoftov покушај уградње дигиталног асистента у Windows, након укидања апликације Cortana. Са својим основама у технологији Bing Chat, корисницима омогућава постављање питања и примање одговора, иако не увијек с потпуном тачношћу.

За оне који нису заинтересовани за AI асистенте, Microsoft нуди друге надоградње. File Explorer добија модерно лице, савременонг изгледа с већим сличицама датотека и прегледом недавних и омиљених датотека, што га боље усклађује с естетиком Windowsa 11.

Корисници оловки ће ценити Ink Anywhere, функцију која омогућава унос рукописом помоћу Surface Pen или сличних оловки у било ком текстуалном пољу у Windows систему.

Побољшана апликација Windows Backup поједностављује миграцију рачунара, допуштајући корисницима пренос подешавања и апликација на нови уређај помоћу безбједоносне копије у cloudu. Осим тога, нова функција копирања текста у Snipping Tool може да идентификује и делити текст са сцреенсхотова екрана, док друга функција олакшава аутоматско уређивање е-поште и телефонских бројева са слика.

За оне који користе апликацију Photos, надоградња доноси опцију замагљења позадине, а корисници ће моћи да прилагоде интензитет замагљења и област која ће бити замагљена.

Међутим, неке очекиване функције недостају у овој надоградњи, попут новог начина за управљање гласноћом, изворну подршку за РАР и 7-зип, динамичко осветљење за РГБ контролу додатака, ознаке апликација и програмска поља. Microsoft још није потврдио датум доласка тих надоградњи, преноси Б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана