Власти Италије уводе апликацију праћења контаката са зараженим

ГС

Власти Италије најавиле су да ће користити мобилне апликације за праћење контаката особа које су биле позитивне на тесту на вирус корона.

Из италијанске владе тврде да ће праћење контаката са зараженим особама помоћи у провођењу друге фазе борбе против пандемије КОВИД-19 која ће почети након укидања рестриктивних мјера и укључивати обнову економских и других активности у тој земљи.

Циљ употребе нове апликације за телефоне је да се појединци СМС поруком обавијесте да је нека са којом су били у непосредном контакту била позитивна на тесту на вирус корона.

Ријеч је о апликацији "Иммуни" коју је развила миланска софтверска компаније Бендинг Споонс у сарадњи с маркетинг компанијом Јакала и Медицинским центром Сантагостино у Ломбардији.

Специјални комесар за ванредно стање у Италији Доменико Аркури казао је компанија влади бесплатно уступила новоразвијену апликацију.

Апликација ће прво бити тестирана употребом у двије фабрике Феррарија, а потом и у цијелој Италији.

"Надамо се да ће наши грађани прихватити апел и масовно користити апликацију како бисмо избјегли понављање првог удара пандемије", казао је Аркури и додао је да би најмање 60 одсто популације требало користити апликацију да би се остварили жељени резултати праћења контаката са зараженим људима.

Италија је једна од најтеже погођених земаља пандемијом ЦОВИД-19 са више од 106.000 заражених и више од 22.000 умрлих особа.

Иммуни је апликација коју су италијанске власти изабрале међу више од 300 понуђених сличних технолошких рјешења, а ради на бази Блуетоотх технологије.

Из званичног Рима тврде да је план у складу с препорукама Европске комисије о заштити личних података и да се употреба апликације базира на добровољном пристанку грађана чије локације кретања неће бити праћене, већ искључиво ће бити биљежени контакти са особама.

Сличну апликацију већ користе власти Јужне Кореје, Сингапура и Кине, а и Француска је најавила сличне мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана