Вjештачка интелигенција мијења свијет, на добро или лоше зависи од нас

ГС
Foto: Илустрација

Жељели или не, сви већ користимо вештачку интелигенцију у свакодневном животу.

Од Гугл мапа које нам показују краћи пут до алгоритама који нам дају препоруке за гледање неког филма. Човјек, истичу стручњаци, има ограничене ресурсе, а вјештачка интелигенција може да допринесе напретку друштва и да нам олакша животе.

„Вештачка интелигенција је интелигенција коју показује машина. Заправо она има способност да прими информације из спољашње средине, да их процесује и да на основу њих на неки начин аутономно резонује, пре свега, сугестије за човека како да унапреди нешто или која је, на пример, дијагноза у медицини“, каже др Бранка Ракић, старији истраживач у Институту за вјештачку интелигенцију Србије.

Вјештачка интелигенција замијениће човјека у рутинским пословима. Према објавама Свјетског економског форума, угасиће се око 65 милиона занимања, али и створити око 85 милиона нових, преноси РТС.

„Има велику примену у истраживању лекова, на пример, где постоје тестови који захтевају од човека да седи и ручно броји број преживелих ћелија. То време један истраживач може много паметније да потроши од једноставног пребројавања“, објашњава Ракићева.

Неопходно је радити на промјени образовног система како би се, кажу, нове генерације припремиле за занимања која су нам данас незамислива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана