Вирус корона и 5Г мрежа: Теорије завјере свуда око нас

ГС
Вирус корона и 5Г мрежа: Теорије завјере свуда око нас

Међу бројним теоријама завјере о вирусу корона, друштвеним мрежама се шире тврдње да је за ширење Цовид-19 одговорна 5Г технологија, што је научна заједница одбацила као бесмислицу и глупост.

Власти у Великој Британији испитују да ли су предајници мобилних мрежа запаљени под утицајем неоснованих тврдњи.

Теорије завјере које тврде да је 5Г некако одговорна за вирус  корона појавиле су се на Фејсбуку крајем јануара, отприлике када су први случајеви обољевања од Цовид-19 пријављени у САД, наводи ББЦ.

Те теорије углавном долазе у две варијанте - једна је да 5Г некако сузбија имуни систем, чиме су људи наводно подложнији зарази, док друга тврди да се вирус преноси употребом 5Г технологије.

Обе те идеје су “потпуна глупост”, рекао је професор ћелијске микробиологије Сајмон Кларк с Универзитета Рединг, додајући да 5Г радио таласи ни изблиза нису довољно јаки да би утицали на имуни систем.

Стручњаци одбацују бројне теорије завјере о вирусу корона и 5Г мрежи као лажне, објашњавајући да је 5Г технологија заснована на радио фреквенцији и да то не може створити вирус, наводи агенција Франс прес.

Контроверзни доктор и нетачна поређења

Једна од раширенијих теорија, коју је на Твитеру преносила америчка пјевачица Кери Хилсон тврди да је коронавирус изазван 5Г технологијом, а да Цовид-19 није широко раширен у Африци пошто на том континенту нема 5Г мреже.

Уз свој коментар она је подјелила вирални снимак контроверзног америчког љекара Томаса Коуана, који је под истрагом медицинског тијела у Калифорнији и који је тврдио да је 5Г направио вирус корона.

Коуан у видеу наводи да је Вухан први град који је потпуно покривен 5Г мрежом, као и да је Кина покренула ту мрежу у октобру 2019. године, два мјесеца пре избијања епидемије.

Међутим, истиче АФП, не само што се вирус корона није појавио прво у Јужној Кореји, која је пионир 5Г мреже, већ се проширио многим земљама без те мреже као што су Иран или Француска.

Познате личности “потпаљују” теорије завјере

Познате личности критиковане су због “потпаљивања” теорија завјера које повезују 5Г технологију с коронавирусом пошто се неколико видео снимака које приказују запаљене предајнике 5Г у Великој Британији појавило на друштвеним мрежама, пише Индипендент.

Међу познатим личностима које су прослеђивале теорије о вези 5Г и пандемије Цовид-19 био је и амерички глумац Вуди Харелсон. Он је на Инстаграму написао да није “потпуно” испитао ту теорију, али да је “веома интересантна”. “Много мојих пријатеља говори о негативним ефектима 5Г”.

“Теорије завјере су опасност за јавно здравље”, рекао је истраживач глобалног здравља на Универзитету Саутемптон Мајкл Хед и указао да се могу видјети људи који су жељни да покажу своје незнање о теми у којом немају никакву стручности, нити склоност да објављују корисне поруке о јавном здрављу.

Фејсбук ратници у Великој Британији

Фабијан Елио, истраживач с Универзитета Сари специјализован за изложеност електромагнетским зрацима, рекао је да је 5Г дизајниран слично старијој мрежи 4Г. Пошто је вирус живо биће, он, истиче Елио, не може бити направљен радијацијом. “Заправо сасвим супротно - постоје смјернице да се осигура да радијација не штети живим бићима”.

Међу бројним расправама о подмуклој вези постављања 5Г мреже и Цовид-19 је и теорија да се вирус корона користи за прикривање опасних посљедица мобилне мреже пете генерације, указује Јуроњуз.

Ситуација у Великој Британији с тим теоријама завјере се, како наводи Јуроњуз, интензивирала после извештаја да су предајници телефонске мреже намерно запаљени.

Послије видео снимка запаљеног предајника у Бирмингему, један корисник на Фејсбука је одговорио: “Све их треба спалити!! вирус корона је само заташкавање. 5Г убије све. Превише је снажан”. Други је одговорио да “уништава животе”, док “влада ћути и криви пацове и слијепе мишеве у Кини”.

Претње градоначелнику Ливерпула

Кад је реч о здравственим посљедицама мобилних мрежа Свјетска здравствена организација је саопштила да после многих истраживања “штетне посљедице по здравље нису каузално повезане с излагањем бежичној технологији”.

Британске власти испитују три пожара на предајницима мобилне телефоније као могуће подметање пожара усред забринутости о нападима на телекомуникациону инфраструктуру због теорија завјера које повезују 5Г технологију са ширењем вируса корона, пише Обезрвер, сестрински недељник Гардијана.

Градоначелник Ливерпула, где је горио један предајник, Џо Андерсон рекао је за Гардијан да је и он добио пријетње пошто је те теорије одбацио као “бизарне”. Поред предајника у области Ливерпула, пожар је избио и на торњевима у Бирмингему и Белфасту.

Проблем је постао толико изражен да су инжењери Опенрича који обезбјеђује услуге широкопојасног интернета, на анти-5Г групама на Фејсбуку молили да буду поштеђени од узнемиравања на улицама пошто немају везе с одржавањем мобилних мрежа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана