Умро суоснивач “Интела” Гордон Мур

Срна
Умро суоснивач “Интела” Гордон Мур

САН ФРАНЦИСКО - Суоснивач “Интел корпорације” Гордон Мур, пионир индустрије полупроводника, чији је “Муров закон” предвидио вишедеценијски константни раст снаге компјутера, преминуо је у 94. години, саопштила је компанија.

Породична филантропска Фондација Интел и Мур саопштила је да је он умро окружен породицом у својој кући на Хавајима.

У вријеме када је “Интел” покренут 1968. године, Мур је био инжењер укључен у технолшки рад који је резулотвао уградњом „интел инсајд” процесора у више од 80 одсто свјетских личних компјутера.

У чланку који је написао 1965. године, Мур је рекао да се, захваљујући побољшању технологије, број транзистора на микрочиповима отприлике удвостручава сваке године откако су интегрисана кола измишљена неколико година раније.

Његово предвиђање да ће се овај тренд наставити постало је познато као “Муров закон”.
Касније је дефиниција раста измијењена и период удвостручавања је прецизиран на сваке двије године, а то је допринијело да “Интел” и његови конкуренти агресивно усмјере истраживачке и развојне ресурсе на реализацију правила.

“Интегрисана кола ће довести до таквих чуда као што су кућни рачунари - или барем терминали повезани са централним рачунаром - до аутоматске контроле за аутомобиле и личне преносиве комуникационе опреме”, написао је Мур у свом раду, двије деценије прије пи-си револуције и више од 40 година прије него што је “Епл” направио први “ајфон”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана