Уколико вам је Wi-Fi спор и не функционише, обратите пажњу на ове ствари

ГС
Уколико вам је Wi-Fi спор и не функционише, обратите пажњу на ове ствари

У нашим домовима је доста уређаја којима је потребна Wi-Fi мрежа и сопствена IP адреса, што их је више то је мрежа оптерећенија и спорија.

На Wi-Fi брзину може да утиче читав низ параметара, од позиције рутера до избора провајдера интернета. Ево главних проблема који могу да доведу до споријег или нефункционалног Wi-Fi ја.

Досег бежичне мреже и сигнала

На брзину може утицати и позиција на коју је постављен рутер.

Ти уређаји емитују сигнал на 2,4 GHz  и 5 GHz. Ипак, не треба искључивати мрежу која почива на 2,4 GHz. Њен сигнал лакше пролази кроз зидове и друге чврсте објекте.

Дебели бетонски зид или под ће потпуно блокирати мрежу од 5 GHz.

Превише корисника

Што је више корисника на истој мрежи, то ће она бити спорија. Потребно је обратити пажњу на то за шта који уређај користи мрежу и када то чини.

Стари мрежни каблови

Могуће је и да проблеме стварају стари или оштећени мрежни каблови. Мрежни каблови такође могу бити осјетљиви. Потребно је провјерити и да ли можда негдје губе контакт.

Појачивачи сигнала

Појачивачи сигнала су корисни, али истовремено могу да стварају проблеме. Потребно је размотрити могућност стварања кућне Wi-Fi месх мреже.

Загушење Wi-Fi канала

У градовима често има више Wi-Fi мрежа које раде једна уз другу. Свака од њих узима делић доступног фреквенцијског опсега. Могуће је променити број канала, иако новији рутери могу сами да пронађу и одаберу најбољи доступни канал.

DNS сервер провајдер интернет приступа је преспор

По почетним поставкама користи се онај DNS који вам нуди провајдер интернет услуга, а он може бити спор и непоуздан па тако одговоран за брзину интернета. Некада треба покушати с неким другим, пише Geek.hr.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана