Twitter ускоро добија нову конкуренцију

GS
Foto: Ilustracija

Мета би у будућности могла да понуди своју алтернативу за Twitter, попут Мастодона, судећи према наводима ИТ медија.

Гигант међу друштвеним мрежама је, према наводима, у раним фазама развоја апликације кодног имена "П92".

Апликација ће омогућити корисницима да објављују текстуални садржај, а подржаваће Мастодонов протокол, под називом ActivityPub.

Мета је потврдила да је децемтрализована друштвена мрежа у припреми, а у изјави је истакнуто: "Истражујемо самосталну, децентрализовану друштвену мрежу за дијељење текстуалних статуса. Вјерујемо да постоји засебан простор гд‌је креатори и јавне личности могу да дијеле редован садржај о својим интересовањима".

П92 ће носити Инстаграмово брендирање, а корисницима ће бити омогућено да се региструју и логују са својим Инстаграм креденцијалима. С друге стране, истиче се да ће дијељење садржаја са Инстаграма бити минимално.

С обзиром на то да ће апликација бити децентрализована, то значи да корисници могу да подесе своје сервере и сопствена правила за модерацију садржаја.

Уколико подржава ActivityPub, људи ће очекивати да нова апликација буде бар д‌јелимично компатибилна са Мастодоном и другим децентрализованим сервисима који користе тај протокол.

За сада још увијек није познато да ли је Мета већ почела да гради нову апликацију, или је још у фази планирања, преноси "б92".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана