Твитер вриједи више него дупло мање од када га је Маск купио

Танјуг
Твитер вриједи више него дупло мање од када га је Маск купио

САН ФРАНЦИСКО - Вреједност компаније Твитер мања је од половине износа који Илон Маск платио када ју је 2022. купио.

Како преноси Гардијан, на основу процјерулог меморандума који је Маск послао запосленима у Твитеру, процењује се да фирма сада вриједи око 20 милијарди долара, што представља пад са 44 милијарде долара. 

Нагли пад вриједности компаније дошао је након што ју је Маск купио, због чега је неколико великих оглашивача напустило ту платформу, и након што је један од највећих инвестиционих компанија Фиделити - највећи појединачни акционар компаније смањио је свој удио у властништву за 56 одсто. 

Мјера вриједности Твитера заснована је на куповини сток грантова од стране запослених, које се не могу продати до одређеног временског рока, за разлику од куповине акција, а сток грантове стручњаци најчешће описују као начин да се запослени подстакну да купују дионице компаније у којој раде, како би их продали за готовину након што им вриједност порасте, преноси Гардијан. 

Грантови Твитера могу се, уз процјену треће стране, продати тек након шест мјесеци након куповине. 

У меморандуму запосленима који је процурио, наводи се да је компанија око четири мјесеца била без новца, након чега је дошло до великих отпуштања, када је број запослених у компанија пао са око 7,500 на око 2,000. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана