Топ 5 заблуда о пуњењу и батерији мобилног телефона

Агенције
Топ 5 заблуда о пуњењу и батерији мобилног телефона

Да ли пуњење телефона током цијеле ноћи скраћује животни вијек батерије? Ево одговора на многе заблуде у вези са батеријом вашег мобилног телефона.

Пуњење током цијеле ноћи доводи до преоптерећења батерије

Иако крајњи циљ овог мита није у потпуности неистинит, ради се, ипак, о погрешној претпоставци. Многи вјерују да остављање телефона на пуњачу током цијеле ноћи може да доведе до проблема повезаних са пуњењем или до краћег живота батерије. Ипак, паметни телефони су довољно паметни да спријече да се њихове батерије преоптерете.

Међутим, постоји проблем “отровног пуњења”, што може да доведе до краћег живота батерије.

Када батерија вашег паметног телефона достигне 100% напуњеност, пуњење се аутоматски искључује. Једном када батерија падне на 99%, батерија се полако поново пуни да би се вратила до 100% и на тај начин одржавала потпуну напуњеност.

Иако је то проблем, многи произвођачи данас успоравају брзину пуњења телефона када дође до 80% или имају сличне “тактике”.

Укратко, пуњење телефона преко ноћи дефинитивно неће преоптеретити батерију.

Ако се батерија увијек испразни до краја, трајаће дуже

Ово можда има највећи контраефекат од свих митова. Супротно увреженом мишљењу, пуштање да се батерија увијек испразни до краја и пуњење одједном апсолутно не штити њену дуговечност.

У ствари, многи стручњаци су изјавили да је идеалан начин да користите батерију паметног телефона тако што ћете је напунити кад приближно достигне ниво од 20-30%, што би требало да буде оптимално за дуговјечност батерије.

За оне који имају адаптере за брзо пуњење, идеално је да своје телефоне напуне када имају око 20% батерије, и онда да их пуне до око 90%.

Пуњење на хладним површинама штити батерију

Неки телефони се грију док се пуне. Као резултат тога, многи сматрају да је боље уколико ставе телефон на хладну површину или испред вентилатора док се пуни.

Иако је истина да топлота може да успори рад телефона и да негативно утиче на батерију, постављање на хладну површину није рјешење. Заправо, држање на хладним површинама када се телефон пуни доводи до стварања металног литијума у батеријама.

Ово доприноси још бржем пражњењу.

Коришћење телефона током пуњења утиче на животни вијек батерије

Не, коришћење телефона док је напуњен не утиче на дуговјечност батерије.

Једини утицај који ово има је да пуњење може да потраје дуже, што такође не би требало да буде велики проблем ако на телефону не обављате нешто превише захтијевно док се пуни.

Међутим, будите сигурни да не убрзавате пропадање батерије користећи телефон док је на пуњачу, пише сајт 91 мобилес.

Укључен Wi-Fi троши пуно батерије

Ово је једна од главних заблуда које многи имају у вези са батеријама паметних телефона.

Чак и ако је Wi-Fiукључен све време док је телефон на пуњачу, то троши мало енергије. Врло мали дио батерије вашег телефона биће истрошен ако стално остављате Wi-Fi укљученим.

Слиједећи пут кад одлучите да искључите Wi-Fi, имајте на уму да ће то учинити много више користи за ваш новчаник због уштеде мобилних података, него што ће донијети штете батеријии.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана