Телефон на пуњачу цијеле ноћи: Добро или лоше за батерију?

Агенције
Телефон на пуњачу цијеле ноћи: Добро или лоше за батерију?

С обзиром на то да их користимо током већине дана, уобичајени начин да напунимо батерије својих мобилних телефона јесте да их оставимо на пуњачу цијеле ноћи. Међутим, да ли је то заиста неопходно?

Овакво пуњење телефона је имало смисла када је батеријама требало доста времена да се напуне, али у ери брзог и бежичног пуњења, то баш и не мора да буде наш први избор.

Литијум-јонске батерије које се данас налазе у мобилним телефонима брже се пуне, а трају дуже него раније. Још једна ствар по којој се разликују у односу на батерије које су се раније налазиле у телефонима, јесте то што "не воле" да се испразне до краја и онда поново напуне до 100%.

Консензус произвођача паметних телефона је да ће вам батерија најдуже трајати ако се стално налази између 40% и 80% напуњености. И ту постоји изузетак - сматра се да је добро да се батерија једном мјесечно испразни потпуно, и онда напуни до 100%.

Што се оптималне температуре батерије тиче, најбоље је да буде негдје између 30°Ц и 40°Ц, све испод и преко тога требало би да вам сугерише да нешто није у реду.

Такође, савјетује се да користите само пуњач који сте добили уз телефон, јер неки јефтинији пуњачи, као и они који не одговарају вашој батерији, могу да "скрате живот" вашег мобилног телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана