Суд ЕУ: Гугл да избрише резултате претраге ако информације нису тачне

Tanjug
Foto: VOI

ЛОНДОН - Највиши суд ЕУ саопштио је данас да Гугл мора да избрише резултате претраге о људима у Европи, ако може да се докаже да су информације о њима очигледно погрешне.

 Европски суд правде пресудио је да интернет претраживачи морају да „дереференцирају информације“ ако особа која подноси захтјев може да докаже да је материјал био „очигледно нетачан“.
    
Суд је навео да људи у Европи имају право да траже од Гугла и других претраживача да избришу линкове до застарелих или срамотних информација о себи, чак и ако су истините, по принципу познатом као „право на заборав“.
     
Овим се људима даје право да контролишу шта се појављује када се њихово име претражује на мрежи, пренио је АП.
    
У најновијем случају, два менаџера у групи инвестиционих компанија, који нису идентификовани, затражили су од Гугла да уклони резултате претраге на основу њихових имена која је повезивала чланке у којима се критикује инвестициони модел групе. Менаџери су рекли да ти чланци садрже лажне тврдње.
    
Гугл је тада то одбио, јер није знао да ли су ти чланци тачни или не, наводи се у резимеу судске пресуде. 
    
Суд се није сагласио са тиме, наводећи да, ако неко поднесе релевантне и довољне доказе који доказују очигледну нетачност информација, претраживач мора да удовољи том захтјеву.
 Гугл је саопштио да поздравља ту одлуку.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана