Ступа на снагу европски Закон о дигиталним услугама, већа заштита корисника

Танјуг
Ступа на снагу европски Закон о дигиталним услугама, већа заштита корисника

БРИСЕЛ - Европски Закон о дигиталним услугама (ДСА) ступио је данас на снагу, а ријеч је о скупу прописа фокусираних на заштиту корисника на мрежи и спрјечавање ширења штетног и незаконитог садржаја који крши услове коришћења услуге платформе.     

Закон ће се у почетку примјењивати на највеће платформе, са циљем да заштити основна људска права као што су приватност и слобода говора, преноси АП.

До сада је обухваћено осам платформи друштвених мрежа: Фејсбук, ТикТок, X (Твитер), Јутјуб, Инстаграм, ЛинкедИн, Пинтерест и Снепчет, као и пет онлајн трговина: Амазон, Booking.com, кинески АлиЕкпресс и њемачки Заландо.

Закон се односи и на продавнице мобилних апликација Google Play и Apple Store, Гугл претрагу, гугл мапе, Мајкрософт претраживач Бинг, као и Википедију.

Листа ЕУ је заснована на подацима које су доставиле платформе. Оне са 45 милиона или више корисника - или 10 одсто становништва ЕУ - суочавају се са највишим нивоом регулативе ДСА.

Бриселски инсајдери су, међутим, указали на неке значајне пропусте, као што су eBai, Airbnb, Netfliks, па чак и PornHub. Листа није коначна и могуће је да и друге платформе буду накнадно обухваћене.

Свака компанија која пружа дигиталне услуге Европљанима на крају ће морати да се придржава Закона о дигиталним услугама, међутим, за разлику од највећих платформи имаће мање обавеза.

Платформе су представиле нове једносавније начине за пријављивање нелегалног онлајн садржаај, који ће компаније бити у обавези да брзо и објективно уклоне.

ТикТок је корисницима дао додатну опцију за означавање видео записа, као што су говор мржње и узнемиравање, или преваре, које ће прегледати додатни тим стручњака, према апликацији кинеске матичне компаније БiteDance.

ДСА такође приликом оглашавања забрањује циљање рањивих категорија људи, укључујући дјецу, на основу њихових активности на мрежи.

За кршење одредби овог закона, технолошке компаније могу да се суоче са новчаним казнама у вриједности до шест одсто прихода, што би могло износити милијарде, или чак забрану пословања у Европској унији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана