SpaceX почео јавно бета тестирање Старлинк интернет мреже

Кликс
Foto: Mark Handley/University College London

Компанија SpaceX је започела јавно бета тестирање свог Старлинк програма, мреже коју чини констелација сателита задужена да омогући глобалну покривеност интернетом из свемира.

Како би се придружили бета тестирању названом Better Than Nothing Beta, корисници морају купити сву Старлинк опрему за 499 долара, те мјесечно плаћати 99 долара за активну услугу.

Компанија је емаилом контактирала оне који су се пријавили путем SpaceX-ове Старлинк web странице како би их упознала с детаљима програма, односно шта могу очекивати Старлинк система у почетку.

"Очекујте да брзина интернета варира између 50Мб/с и 150Мб/с те латенцију од 20 до 30мс. у наредних неколико мјесеци док побољшавамо Старлинк систем. Биће и периода без конекције.''

Брзина ће се повећавати временом како компанија буде инсталирала више станица на тлу које ће примати сигнале сателита. Надоградње софтвера ће се наставити, а до 2021. године се очекује смањење латенције на 16 до 19 мс.

SpaceX је Старлинк констелацију замислио са готово 12.000 сателита у ниским орбитама Земље како би пружали константну интерент конекцију.

Тај број сателита је наводно потребан како би најмање један сателит био изнад сваког дијела Земље у сваком тренутку.

Досад је лансирано готово 900 сателита, али неки од њих су затајили у орбити, док је компанија активно уклонила поједине сателите.

Оснивач и директор компаније Елон Мaск је рекао да је потребно минимално 800 сателита у свемиру како би мрежа имала "значајне оперативне могућности".

Како би се спојили на систем, корисници морају купити један од SpaceX-ових корисничких терминала који се постављају на триподе и усмјеравају према небу, односно сателитима.

Постоји и апликација која пружа детаљна упуства.

Јавно бета тестирање Старлинк мреже почиње у САД-у и Канади.

Приватно бета тестирање је почело током љета, а учесници су све морали држати у тајности. Ипак, неке информације су "процуриле" у јавност, као што је просјечна брзина између 11 и 80Мбпс. SpaceX је тврдио да је брзина достизала до 100 Мбпс.

SpaceX је тестирао и "свемирске ласере" својих сателита који ће им омогућити да међусобно комуницирају и потенцијално повећају дијељење података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана