Савјети како да одаберете заштитно стакло за телефон?

Г.С.
Foto: Илуистрација

Екрани данашњих мобилних телефона толико су квалитетни, да се намеће питање оправданости додатне заштите.

Статистички подаци кажу да само у Америци годишње буде уништено или оштећено 50 милиона мобилних телефона. То је 5.700 сломљених или оштећених телефона свакога сата, односно два сваке секунде. Од тога највећи број чине оштећена и разбијена стакла екрана.

Ове импозантне цифре јасно казују да су и нови, знатно квалитетнији екрани и те како склони ломовима. Истина, није све до стакла – нешто је и до корисника. Непажљиво руковање телефонима свакако има велики удио у овако великом броју несрећних случајева.

Али, чекај! Зар није управо то иницирало развој бољих и отпорнијих стакала?

И, ето нас опет на почетку.

Спецификацијама произвођача не би требало слијепо вјеровати. Један од кључних мотиватора за куповину новог телефона је неупотребљивост старог, а то је немогуће постићи неуништивим материјалима и некварљивом робом. Стога је нереално очекивати да неуништива стакла икада уђу у масовну употребу. Ако и дође до тога, биће то роба доступна само малобројнима.

Како заштитна стакла чувају екран?

Данас се екрани мобилних телефона прекривају специјалним вишеслојним каљеним стаклима и веома су издржљива и отпорна на огреботине и ситна оштећења.

Довољно су чврста да издрже абразивна својства тврдих предмета, попут кључева, дрвених столова и других материјала са којима се сваки телефон суочава током свог радног вијека.

Међутим, ситне честице, попут пијеска, и други материјали који су тврђи од стакла, оставиће огреботине које ће, прије или касније, постати видљиве.

Што се несаломљивости тиче, јасно је да ни најквалитетнији екрани нису несаломљиви. О чему речито говори горепоменута статистика. У одређеним околностима и уз доста среће, стакла на екранима одољеће разним искушењима. Али, гаранције да се неће разбити када ударе у чврсту површину - нема.

Заштитна стакла, у мањој или већој мјери, имају иста или слична својства. Чврста су, отпорна, издржљива... И мане су им сличне, па ипак представљају драгоцену заштиту за скупе телефонске екране.

Заштитно стакло ће преузети на себе све ризике ситних оштећења, амортизоваће све ударце и у најгорем случају поломиће се умјесто екрана. На крају, изгребано или поломљено заштитно стакло може да се уклони и замени новим, а екран телефона остаће нетакнут.

Брзи водич за куповину заштитиног стакла за телефон

За сада све то дјелује веома једноставно – купиш стакло, залијепиш стакло и више не бринеш. Да ли је баш тако? Јер, заштитна стакла долазе у много варијација, модела, типова... О цијенама да и не говоримо. Олакшаћемо вам посао кратким водичем за куповину заштитног стакла за телефон.

1. Каљено стакло умјесто пластике

Постоје пластична (ПВЦ) заштитна стакла и заштитна стакла од каљеног стакла. Наизглед може бити тешко разликовати их, али када их додирнете, знаћете од чега су. Стакло је отпорније и издржљивије од пластике.

2. Full glue стакло против удараца

Full-glue заштитна стакла лијепе се за екран цијелом својом површином, па остављају врло мало простора за појаву ваздушних мехурића. Full-glue стакла пружају одличну заштиту од удараца насталих приликом пада телефона.

3. Full-cover стакло штити цијели екран

Full-cover заштитно стакло прекрива цијели екран телефона, од ивице до ивице, тако да је тешко рећи постоји ли на екрану заштитно стакло или не. Одлично штити стакло, не само од оштећења, већ и од прашине и масноће које се, иначе, хватају око ивица које нису покривене.

4. 3Д, 5Д, 7Д (...) стакло за бољи угођај

Потражите заштитна стакла која у називу имају велико слово Д – на примјер 2.5Д, 3Д, 5Д, 7Д, 10Д. Стакла са овом ознаком имају заобљене, глатке ивице и често су благо закривљена, тако да прате облик екрана. Толико добро изгледају да се чини да на екрану нема заштитног стакла.

Не заборавите - боље спријечити, него лијечити!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана