Самсунг највећи произвођач смартфона

Танјуг
Foto: Илустрација

Јужнокорејски Самсунг Електроникс преотео је трон америчком Еплу и поново постао највећи свјетски произвођач паметних телефона, са удјелом од једне петине у укупној глобалној продаји у првом кварталу 2021, објавила је компанија за истраживање тржишта Каналис.

Кинеска компанија Сјаоми је такође остварила најбоље кварталне перформансе икада, с растом од 62 посто на 49 милиона комада испоручених мобилних телефона и тржишним удјелом од 14 процената, чиме је доспела на трећу позицију иза Самсунга и Епла, извјештава Ројтерс.

Генерално, глобална продаја смартфона је порасла у прва три мјесеца за 27 одсто, на 347 милиона јединица, јер је отварање кинеске економије након пандемије и убрзање вакцинација у Сједињеним Државама подигло наде у економски опоравак.

Самсунг је у периоду јануар-март испоручио 76,5 милиона паметних телефона и стекао 22 посто удјела на тржишту, наводи се у извјештају Каналиса.

Јужнокорејски технолошки гигант је данас такође објавио да је остварио раст кварталне добити од 66 посто у сектору мобилних телефона, захваљујући снажној продаји његове водеће серије смартфона Галакси С21.

Према подацима Каналиса, Епл је испоручио 52,4 милиона ајфона у првом тромјесечју, спустивши се на друго мјесто са 15 одсто тржишног удела.

Епл је саопштио јуче да би несташица чипова могла да кошта компанију од три до четири млијарде долара прихода у другом кварталу, јер ће се овај проблем првенствено одразити на производњу ајпеда и Мекбук рачунара.

Испоруке паметних телефона кинеских брендова Опо и Виво такође су порасле у прва три мјесеца ове године, док је Хуавеј, бивши број 1 у свијету по производњи и продаји мобилних телефона, због америчких санкција заузео тек седмо мјесто са 18,6 милиона испоручених јединица, наводи Каналист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана