САД укинуо забрану за кинески Шаоми

Танјуг
Foto: Википедија

ВАШИНГТОН- САД ће скинути са црне листе кинеског произвођача паметних телефона „Шаоми", чиме је укинута кратка и спорна забрана Американцима да улажу у ову компанију коју је увела администрација предсједника Доналда Трампа.

Америчко Министарство одбране и Шаоми постигли су договор да се забрана укине у уторак, према судским документима, преноси ЦНН.

Шаоми, трећи највећи свјетски произвођач паметних телефона, није коментарисао овакав развој догађаја, али је ЦНН-у послао копију судског документа.

Према судском спису, странке још увијек преговарају о детаљима нагодбе и очекују да финализују заједнички предлог до 20. маја.

Неколико дана прије него што је предсједник Џо Бајден ступио на дужност у јануару, Министарство одбране додало је Шаоми на листу компанија за које је тврдило да су повезане са кинеском војском.

Предузећа са тог списка подлежу оштрим ограничењима, укључујући америчку забрану улагања.

Прије него што је оваква забрана могла ступити на снагу, савезни суд је одобрио привремено одлагање казне кинеској компанији пресудивши да Вашингтону недостају значајни докази у прилогу тврдњи да је Шаоми у власништву или под контролом кинеске војске.

Споразум од уторка означава ретку релаксацију у све напетијим америчко-кинеским односима.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг саопштила је да није упозната са споразумом, али је додала да се нада да ће САД исправити грешке претходне администрације и пружити поштено, праведно и недискриминаторно пословно окружење за нормално пословање кинеских компанија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана