Руски и индијски научници развијају беспилотну летјелицу за проучавање Марса

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Тим научника са Московског ваздухопловног института (МАИ) са стручњацима из Индије развија роботску ваздушну платформу са фиксним крилима (Марсоплан) за проучавање атмосфере и површине Марса, изјавила је данас млађи истраживач МАИ задужен за пројекте општег и аеродинамичког пројектовања беспилотних летјелица (УАВ) Јелена Карпович.

Она је за ТАСС рекла би демонстратор технологије требало да буде тестиран до краја 2024. године.

„Роботску летјелицу за Марс конструише међународни тим стручњака за рачунарску динамику флуида са Индијског института за технологију Карагпур“, рекла је Карпович.

Радови на летјелици почели су у априлу 2022. године, након што је  Руски научни фонд одобрио захтјев за финансирање.

Највеће потешкоће пројекта састоје се у специфичностима климе и атмосфере Марса и УАВ мора бити спреман да се носи са разређеном атмосфером Црвене планете и олујама честица прашине, истакла је Карпович.

Објаснила је да специфичности атмосфере Марса компликују пројектовање ефективних површина за подизање и ограничавају избор погонске јединице. Такође, олујна прашина захтијева темељно пројектовање заштите система и опреме и профила лета са малим оптерећењем крила.

Карпович је рекла да се истраживачки тим активно консултује са многим предузећима и научним институцијама домаће ракетне индустрије и да се пројекат развија заједно са Институтом за свемирска истраживања Руске академије наука.

„Тренутно, заједно са специјалистима Института за свемирска истраживања, настављамо да разговарамо о истраживачким задацима за беспилотне летјелице и њихове релевантне уређаје и профил лета", додала је она.

Према ријечима Карпович, научна мисија може укључивати студије из области климатологије, минералогије и термофизике, као и проучавање Марсовог магнетног поља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана