Религија и технологија - пандемијски спој: Како вјера опстаје у 21. вијеку?

ГС
Религија и технологија - пандемијски спој: Како вјера опстаје у 21. вијеку?

Шта се дешава када пандемија прекрије свјетске религије у 21. вијеку? Добијемо Фејсбук исповиједања и виртуелна богослужења.

Три велике свјетске религије преживјеле су глад, разне болести и ратове. Сада, јеврејски, исламски и хришћански свештеници из цијелога свијета окрећу се технологији да би својим вјерницима помогли на трновитом путу у доба коронавируса.

Јачање духовности и вере је за вјернике у овако тешким тренуцима важније него иначе, а с обзиром на све мјере за спречавање ширења заразе, на својој вјери и заједништву морали су да раде углавном од куће.

"На жалост, не можемо сви да се изгрлимо и изљубимо, али када то чинимо у исто вријеме са остатком породице, практично се своди на исто", објаснила је суштину оваквог окупљања Естер Гринберг, јеврејка из Њујорка која је је за јерверску Пасху комуницирала са породицом путем видео-позива.

Осим тога, били смо сведоци и бројних масовних богослужења путем видео-позива, па је тако чак и Ватикан "подлегао" и папина ускршња службу из базилике Светог Петра била је преношена овим путем.

Можда је ово био добар показатељ онога што многи заборављају - религија не мора нужно да подразумијева зграде и масовна окупљања, мада је то велика пракса. Вјерници су вјерници, и ма колико биили удаљени, најважније је оно што носе у себи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана