Рад од куће катапултирао тражњу за лаптоповима

ГС
Рад од куће катапултирао тражњу за лаптоповима

СЕУЛ/ТОКИО - Све већи број запослених широм свијета ради од куће у оквиру мјера за успоравање ширења коронавируса, што је винуло тражњу за лаптоповима и периферном мрежном опремом, као и за компонентама попут чипова, јер су компаније ужурбано почеле да праве виртуелне канцеларије.

Бројна предузећа су због пандемије која им је угрозила пословање повукле прогнозе о својим зарадама, очекујући пад тражње потрошача као и привредни колапс, за разлику од произвођача електронских уређаја и чипова који ће по свему судећи профитирати од заокрета у култури рада, пише Ројтерс.

Током протеклог мјесеца многе владе и компаније широм свијета су препоручиле људима да остану код својих кућа како би се заштитили од заразе. Јужна Кореја, дом највећег светског произвођача меморијских чипова, Самсунг Електроникса, саопштила је данас да је отпилике у истом периоду забиљежила скок извоза полупроводника од 20 процената.

Даљи узлет тражње наговештава податак да је скоро једној трећини Американаца наложено да остану код куће, док је Италија, у којој је од вируса Цовиц 19 смртно страдало 5.476 људи, забранила путовања унутар земље.

“С обзиром на то да све више људи ради и учи од куће током епидемије, све је већа потражња за интернет услугама... што значи да су дата центрима потребни додатни канали за обављање саобраћаја”, изјавио је аналитичар Парк Сунг-сун из компаније Кејп Инвестмент& Секјуритис.

Један званичник јужнокорејског Министарства трговине рекао је за Ројтерс да рачунарство у облаку повећава продају серверских чипова, при чему је раст телекомуникација у САД-у и Кини главни покретач велике тражње за серверима”.

У Јапану, произвођач лаптопова и таблета Дајнабук известио је такође о снажном расту тражње што је приписао дјелимично компанијама које подстичу такозвани рад на даљину.

Кина предводи с растом тражње за чиповима јер су провајдери услуга за рачунарство у облаку, попут Алибаба Групе, Тенцент Холдинга и Баидуа, брзо реаговали на настојања владе да обузда вирус.

“Компаније у облаку су отвориле своје платформе, омогућавајући новим и постојећим клијентима да бесплатно користе више ресурса за одржавање пословних операција”, каже аналитичар Јих Каи Вонг из компаније Каналис.

Кинески развој инфрастуктуре за рачунарство у облаку је утицао на скок цијене чипова, при чему су цијене ДРАМ чипова за спот испоруку узлетјеле за преко од 6,0 одсто од 20. фебруара, показују подаци са портал ДРАМиксчејнџ који прати цене на том тржишту.

Швајцарска УБС банка је прошле недјеље прогнозирала да ће просјечне уговорне цене ДРАМ чипова порасти за чак 10 одсто у другом кварталу у односу на први, при чему ће цене серверских чипова скочити за 20 процената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана