Продаја "сапуна" за мобителе ненормално скочила због страха од коронавируса

ГС
Продаја "сапуна" за мобителе ненормално скочила због страха од коронавируса

Произвођачи тврде да је "сапун" за мобителе највјероватније ефикасан у убијању новог вируса од којег страхује цијели свијет.

Што год дотакнете својим рукама, храну, бактерије, прашину, можете пренијети на свој мобител и тако од њега направити чувара бацила.

Како се број обољелих од новог коронавируса повећава скоро из минуте у минуту, све више људи занима како одржати мобител чистим, а сада је један уређај за чишћење постао популарнији него раније, пише ЦНН.

Наиме, продаја производа ФоунСоуп (сапун за мобител) већа је 20 пута у посљедњих мјесец дана него у исто вријеме прошле године.

Овај производ чисти мобителе тако што их "купа" у УВ зракама, али још није познато је ли то учинковито за убијање вируса Сарс-ЦоВ-2, који изазива болест ЦОВИД-19.

Компанија је распродала своје уређаје почетком марта, а сада прима наруџбе унапријед за уређаје који ће бити испоручени купцима између 15. априла и 30. јуна.

"Коронавирус није нешто чему се радујемо, али је дефинитивно утјецао на подизање свијести о томе да мобители и тврде површине могу данима бити складишта бактерија и да их је важно адекватно чистити", каже Дан Барнес, суоснивач компаније.

Хигијена мобитела је важна уопштено, јер су истраживања установила да они могу бити носитељи патогена, међу којима су и бактерије отпорне на антибиотике, каже Миа Либерман, клиничка ветеринарка на Харвардској медицинској школи, која је тестирала ефективност уређаја ФоунСоуп.

Линија производа ФоунСоуп укључује и уређај ФоунСоуп 3, правокутну кутију с УВ свјетлошћу у коју могу стати све врсте мобитела. Компанија продаје и нови, већи уређај, под називом ХоумСоуп, у који можете ставити више уређаја.

Суоснивач компаније ФоунСоуп Вес ЛаПорте изјавио је да компанија може одговорити на већу потражњу, јер је производња њихових уређаја подијељена на Вијетнам и Кину, па затварање кинеских творница не утјече на опскрбу.

Како уређај функционише?

"ФоунСоуп користи УВЦ свјетлост, која штети бактеријама и вирусима и одузима им могућност размножавања", каже Лиеберман.

Према информацијама на службеној страници, овај уређај убија 99,9 посто кућних микроорганизама, укључујући Ешерихију коли  и салмонелу.

Истраживање које је Лиеберман провела потврдила је да је ФоунСоуп ефективан у уклањању бактерија, али је она истакнула да је за елиминирање Сарс-ЦоВ-2 потребна већа количина УВЦ свјетлости од оне коју емитирају ови уређаји. До овог закључка је дошла ослањајући се на податке које су научници прикупили о другим коронавирусима, као што је САРС. Према њеним ријечима, да би се постигао тај интензитет УВЦ свјетлости, требали бисте држати свој мобител два сата у тестираном уређају.

"Мислим да се корисници не би требали ослањати на УВ уређаје за уклањање коронавируса са својих мобитела. Мислим да немамо потребне податке о томе колико је ово учинковито", закључује Лиеберман.

Из компаније се не слажу с њом.

"Само они из Центра за контролу и превенцију болести и они који раде на спречавању ширења ЦОВИД-19 имају приступ новим подацима о овој врсти коронавируса, па ПхонеСоап не може са сигурношћу јамчити да ће наш уређај убити ЦОВИД-19. Оно што за сада знамо је да је ЦОВИД-19 сличан грипи А (Х1Н1), коју смо тестирали и коју ФоунСоуп убија", поручују из компаније.

ЛаПорте, суоснивач компаније, признаје да уређај није тестиран на ЦОВИД-19 и САРС, али сматра да би требао бити једна од обавезних мјера предострожности у случају епидемије.

Лиеберман, с друге стране, савјетује људима да чисте мобителе производима који у себи садрже најмање 60 посто алкохола, осврћући се на упутства Центра за контролу и превенцију болести, али каже да бисте то требали провјерити с произвођачима својих мобитела.

Аппле је у понедјељак издао саопћење у којем каже да је сигурно чистити чврсте и непорозне површине на њиховим уређајима, као што су екрани и тастатуре, с марамицама за дезинфекцију које садрже 70 посто алкохола. Међутим, у исто вријеме су упозорили своје кориснике да не користе избјељивач, да пазе да влага не уђе у отворе и да не потапају мобителе у производе за чишћење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана