Процурило три милијарде мејлова и лозинки: Проверите да ли сте и ви угрожени

Г.С.
Процурило три милијарде мејлова и лозинки: Проверите да ли сте и ви угрожени

Више од три милијарде е-mail адреса и лозинки се појавило на “црном тржишту”.

Како преноси портал CyberNews, на популарном хакерском форуму појавило се око 3,2 милијарде креденцијала (комбинација е-mail адреса и лозинки) који обухватају неке од најпопуларнијих интернет-страница, као што су Netflix, ЛинкедИн и друге.

Да будемо потпуно јасни - овде не спадају само шифре за приступ одређеној мејл адреси, већ креденцијали коришћени за приступање било којем од налога на осталим сајтовима. За оне који користе исто корисничко име и лоинку за све сервисе, то може представљати велики проблем.

Није на мети био ни неки одређени мејл клијент - сви су подједнако погођени, (и Hotmail, и Gmail, Yahoo, и остали).

Портал такође наводи како је вјероватно у питању компилација оних корисничких имена и лозинки који су раније већ били на мети хакера - дакле, не нови напад, већ збир разних раније процурелих података, што никако не умањује озбиљност читавог подухвата, јер се ријетко дешава да их је оволико на једном мјесту.

С обзиром на ове информације, требало би да проверите да ли је и ваша е-mail адреса угрожена. Како бисте то урадили, најбоље би било да отворите историју активности и видите одакле сте све, и када били улоговани.

Такође, како бисте се заштитили, најсигурније је да имате двофакторску аутентификацију, уколико је то могуће, и да не користите исти username и password за све налоге које имате (на примјер, за све друштвене мреже или за све стреаминг платформе), преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана