Преминуо технолошки геније: Измислио је "cut", "copy" и "paste"

Agencije
Преминуо технолошки геније: Измислио је "cut", "copy" и "paste"

Лари Теслер, човек који је измислио cut, copy и paste опције, умро је у 74. години.

Теслер је одиграо кључну улогу у развоју многих Аpple производа, а био је потпредседник у две Applе ћерке-компаније. Прије свега, наравно, био је један од пионира рачунарске технологије какву данас познајемо.

Теслерово највеће достигнуће било је проналазак функција cut, copy и pasте, без којих би овакво коришћење рачунара било непојмљиво.

Упознао је Стива Џобса 1979. године, када је Аппле обишао објекат Xероx ПАРЦ у ком је Теслер радио.

Системи у Xrроx ПАРЦ-у ће касније да буду инспирација за стварање Мацинтосха, првог успешног личног рачунара на масовном тржишту са графичким корисничким интерфејсом.

Технолози са логичним умом

"Били смо технолози са врло логичним умовима. Стив је такође био добар и у маркетингу, дистрибуцији, финансијама - сваком аспекту посла којег можете да се сетите", рекао је Теслер у интервјуу 2011. године.

Годину дана након што је упознао Џобса, Теслер је започео да на пројекту Аппле Лиса, неуспешном првом покушају пословног рачунара.

Иако је у то време била неуспех, Лиса је била изузетно значајан корак за рачунарску технологију и унапређење интеракције између човека и рачунара.

Након што је напустио Аппле, Теслер је радио за Амазон и Yахоо, а последњу деценију је радио као технолошки консултант.

За Теслера се сматра да је оличавао хипи културу са једне, а хи-тецх културу са друге стране, што се сматра комбинацијом која је заштитни знак Аппле компаније

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана