Постигнут договор о регулисању вјештачке интелигенције

Srna
Foto: TNW

БЕРЛИН - Њемачка, Француска и Италија постигле су договор о томе како би вјештачка интелигенција требало да буде регулисана у будућности, наводи се у заједничком документу у који је Ројтерс имао увид и за који се очекује да ће убрзати преговоре на европском нивоу.

У документу се наводи да правила понашања и транспарентност треба да буду обавезујући за све и да на почетку не би требало уводити никакве санкције.

Три владе залажу се за обавезујуће добровољне пристанке и за велике и за мале добављаче сервиса вјештачке интелигенције у ЕУ.

Европска комисија, Европски парламент и Савјет ЕУ тренутно преговарају о томе како би блок требало да се позиционира на овом новом пољу.

Парламент је у јуну представио Закон о вјештачкој интелигенцији с циљем да се избјегну безбједносни ризици од апликација са вјештачком интелигенцијом и дискриминаторни ефекти, али без успоравања иновативне моћи нове технологије у Европи.

Током дискусија, Европски парламент предложио је да кодекс понашања у почетку треба да буде обавезујући само за главне добављаче вјештачке интелигенције, који су првенствено из САД.

Међутим, три владе ЕУ упозориле су на очигледну конкурентску предност за мање европске добављаче.

То би могло довести до мањег повјерења у безбједност мањих провајдера, а самим тим и до мањег броја купаца, навеле су владе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана