Поштаре на миланским улицама ће замијенити робот „Јапе“

ГС
Foto: РТС

Све оно што смо некада гледали у научно-фантастичним филмовима и замишљали као дио неке далеке будућности, у многим свјетским градовима постаје стварност.

Тако поред најављених дронова-таксија који ће превозити путнике у Риму и Милану, и аутобуса без возача, тренутно је у експерименталној фази и увођење робота умјесто поштара у Милану.

Тежак 50 килограма и висок око метар, „Јапе" је нови робот поштар који је почео са експерименталним радом у миланском кварту Кашина Мерлата. Име „Јапе“ потиче од "Your Autonomous Pony Express" и биће у стању да пренесе 10 килограма поште.

Тест ће трајати око годину дана и првих шест мјесеци ће се кретати само у тзв. Аптауну – резиденцијалној области у сјеверо-западном дијелу Милана. На тај начин ће се робот упознати са улицама, шта је неопходно како би могао да се снађе уколико наиђе на било какве препреке и слично.

У експерименталну фазу ће бити укључена два робота, а циљ је да се за годину дана уведе још осам. Њих ће пратити тим људи који ће анализирати њихово понашање и који ће интервенисати при евентуалним грешкама.

Након првих шест мјесеци робот ће кренути са експерименталном фазом испоручивања поште. Преко апликације тј. кју-ар кода, корисници ће моћи да отворе шалтер и на тај начин ће ставити у робота пакет или писмо за испоруку. Крајњи циљ је да робот поштар започне свој рад на свим улицама Милана.

Експериментална фаза је могућа захваљујући Одјељењу за дигиталну трансформацију Министарства економског развоја, Министарства за инфраструктуру и одрживу мобилност, те Општини Милано.

„Јапеа“ је конструисала млада фирма која је дио групе „Новиа“ тако да буде сасвим сигуран за људе око себе – не иде брзо, има системске сензоре који му омогућавају поглед у распону од 360 степени, поседује камеру, разглас, тридимензионални ласерски скенер који види и до 150 метара удаљености, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана