Пет ствари у којима је iPhone 11 бољи од Андроид флегшип телефона

Agencije
Пет ствари у којима је iPhone 11 бољи од Андроид флегшип телефона

Иако iPhone за неке (загрижене) фанове Андроида може дјеловати помало досадно, многе ствари које Apple уређаји нуде су баш како треба, нарочито неке са којима се креатори Андроид уређаја и даље муче.

Андроид телефони нуде велику разноликост опција, нарочито са хардверског становишта и по питању дизајна, док iPhone, на примјер, двије године није мијењао "notch", дизајн на задњој страни далеко је од примамљивог, а Аpple се још није пребацио на USB-C на својим телефонима. Ипак, у неким стварима једноставно је испред.

Перформансе су "класа изнад"

Apple је у јединственој ситуацији у којој има потпуну контролу над хардвером и софтвером, омогућавајући му стварање корисничког искуства које је тренутно без премца. iPhone 11 има Аpple А13 Bionic чипсет коме нема равног, па чак ни најновији чипови које праве Quаlcomm и HiSilicion нису у рангу са прошлогодишњим А12 Bionic-ом.

А13 Bionic доноси огромна побољшања у погледу перформанси и ефикасности. Чипсет је 20% бржи од А12 док троши 30% мање енергије, што резултира много бољим веком трајања батерије за iPhone 11 серију. Наравно, и ове године iPhone уређаји имају веће батерије.

Иако iPhone 11 има само 4 GB RAM-а, нећете осјетити успоравања због начина на који је iOS изграђен па та 4 GB RAM-а дају више него довољно простора за мултитаскинг.

Једини произвођач Андроида који се приближава пружању нивоа флуидности које нуди iPhone је OnePlus. Кинески произвођач одрадио је изванредан посао оптимизирајући OxygenOS.

Беспрекорно ажурирање

Ажурирања и даље представљају болну тачку на Андроиду, а већина произвођача тек треба да ажурира своје уређаје на Андроид 10. Мораћете да сачекате до јануара да бисте видјели најновију верзију Андроида на свом galaxy S10+ или Note 10+, па и већина нових телефони који се тренутно лансирају имају Андроид 9.0.

Насупрот томе, најновија ажурирања за iOS доступна су одмах за iPhone уређаје старе и пет година. Ово је још једна област у којој Apple вертикална интеграција даје резултат. Са могућношћу да ефикасно управља и хардвером и софтвером, Аpple може брже да изврши надоградње на раније моделе. Бројеви то поткрепљују - 55% свих уређаја објављених у последње четири године раде на iOS-у 13.

Наравно, старији уређаји можда неће добити све најновије функције, али чињеница да се стално ажурирају пет година чини их много бољим дугорочним улагањем. Нећете пронаћи тај ниво софтверске подршке на Андроиду. У најбољем случају видјећете двjе надоградње платформе за било који Андроид телефон, са три године безбједносних исправки.

Ако за телефон плаћате више од 1.000 евра, жељели бисте да добијете најновије софтверске исправке барем неколико година.

Биометрија која једноставно ради

Аппле је каснио са биометријском аутентификацијом, али систем за откључавање лица један је од најбољих који ћете данас наћи на било ком телефону.

Face ID је подразумјевани начин провјере аутентичности на iPhone-у 11, а ослања се на сензор инфрацрвене камере и пројектор који пројектује 30.000 тачака на ваше лице, стварајући тачан 3D модел. А13 Bionic затим упоређује модел са цртама лица сваки пут када откључате телефон.

Чак ни Pixel 4 XL, који користи сличан систем као Face ID, не успјева да достигне тај нови прецизности. Додатно, откључавање помоћу лица на Pixel 4 XL делује чак и ако су затворене очи и иако је Google објавио да ће за откључавање лица бити неопходне и отворене очи та ће се функција увести тек за неколико мјесеци.

Приватност испред свега

Apple је увjек представљао приватност као велику предност iOS, па тако iOS 13 шаље обавјештења о томе које апликације прате вашу локацију у позадини, а ви добијате могућност да ограничите приступ локацији када се апликација покреће. Андроид 10 такође нуди сличну функцију, али у iOS-у 13 добијате могућност да дозволите апликацији приступ локацији само једном.

iOS 13 такође закључава приступ за Bluetooth и WiFi, док подразумевана апликација Maps не чува историју свих локација на којима сте били и подаци нису повезани са вашим Apple ID-ом. Safari такође нуди Intelligent Tracking Prevention који користи машинско учење за спречавање рекламних трекера.

Многе од ових функција нећете видети на Андроиду, јер се Google ослања на оглашавање. Потребни су му кориснички подаци за испоручивање релевантних огласа, а то рјечито показује и шта ради са вашим подацима. Google се побољшао у приватности - промjене приступа локацији у Андроиду 10 посебно истичу његову посвећеност приватности - али iOS је корак испред и у овој области.

Снимање видео записа које ћете заиста желети да користите

Стабилизација видеа коју има iPhone је боља од свега што можете видети на Андроиду. iPhone 11 снима 4К снимке при 60 сличица у секунди са стерео звуком, а добијате и успорени снимак од 1080p при 240fps. То није сасвим на истом нивоу као и 960фпс који добијате на P30 Pro, али квалитет снимка то надокнађује.

Фото и видео сегмент је, генерално, одличан на iPhone-у 11 - основна камера је на нивоу са Pixel 4 XL - а ту је и чињеница да добијате и широугаоне објективе, што телефон чини много свестранијим.

Све у свему iPhone 11 је фантастичан телефон за своју цијену. За мало више новца од онога колико би вас коштао OnePlus 7Т, добијате врхунску унутрашњост, много бољу камеру, бољи век трајања батерије, стална ажурирања софтвера и робусну биометрије.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана