Пет паметних Windows10 трикова

ГС
Пет паметних Windows10 трикова

Према  Microsoftu, више од милијарду уређаја користи Windows  10. Скоро шест година након објављивања, сигурни смо да и даље постоји мноштво скривених трикова и функција које још увијек не користите.

Трик на тастатури за брзо скроловање

Скроловање је лако када имате миш са точкићем за помијерање. Али ако користите тастатуру, постоји начин за брзо скроловање. Притисните спаце док је броњсер отворен да бисте се помјерили надоле по страници. Желите ли да се помјерите назад?

Држите тастер Shift  и поново додирните space. Овај трик можете користити у било ком већем browseru. Ако имате проблема, кликните на позадину било које странице и покушајте поново. Можда сте нехотице одабрали текст или неки други елемент.

Приступите свом тајном Старт менију

Обични  Windows  мени “Start” удаљен је само један клик. Притисните икону  Windows у доњем лијевом углу екрана и спремни сте. Ту се налазе најчешће коришћени програми, као и опције напајања и пречице до подешавања рачунара.

Али да ли сте чули за тајни Старт мени? Држите  Windows тастер на тастатури и тапните на слово X. То вас води до напредног менија  Device Manager, Task Manager и Disk Management опцијама. То је лак начин да видите још више подешавања.

Склоните неред са Disk Cleanupалатком

Са новим рачунаром, сви почињемо супер организовано - бришете фајлове који вам не требају, оне које желите у пакујете у одговарајуће фолдере и редовно чистите десктоп. Међутим, ова фаза не тртаје дуго, и нисте се ни окренули, а рачунар вам је напуњен стварима које вам нису потребне.

У том случају, употребите  Disc Cleanup да бисте направили више простора. Прво идите у доњи лијеви дио екрана. Додирните икону лупе и укуцајте Disk Cleanup у таскбар гдје пише, Type here to search. Ако немате икону лупе, кликните на Старт дугме и почните да куцате.

Затим кликните на Disac Cleanupапликацију. Видјећете падајући мени који вам омогућава да одаберете дриве који желите да очистите. Одавде можете ослободити простор брисањем ствари као што су downloaded program files, temporary (cached) internet files, Windows error reports, recycle bin contents и још много тога. Zoom in или outпомоћу два брза притиска тастер.

Да ли икада пожелите да је web страница само мало већа? Или можда гледате у зид ситног текста?

Рјешење постоји - брзо зумирајте страницу притиском на Цтрл и дугме +. Да бисте се смањили, притисните Цтрл и - да бисте умањили приказ. Идите корак даље и зумирајте цијели екран притиском тастера Windows и тастера +. Ово отвара Windows Magnifier tool..

Направите screenshot

Што се тиче прављења screenshotа, постоји мноштво опција. Ево неких од најкориснијих. Ако желите да снимите само један дио екрана, притисните тастер Windows, Shift, а затим  S да бисте отворили Snip & Sketch. Превуците курсор преко подручја које желите да снимите на екрану.

Затим се screenshot додаје у clipboard.. Слика ће се појавити у доњем десном углу. Ако је не ухватите на вријеме, кликните икону обавјештења крајње десно на таскбару. Тамо бисте требали видјети своју исјечену слику. Кликните на њу да бисте је сачували.

Да бисте снимили читав екран, притисните тастер  Windows и тастер  Print Screen. . Отворите апликацију Photos да бисте видјели снимак екрана. Шта ако желите да снимите цијели email или web страницу? Најбоље је да додате екстензију browsera као што су  GoFullPage za Chrome и Microsoft Edge.

Ако вам је потребан само  screenshot,, бесплатна верзија ће обавити посао, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана