Пет најстаријих мобилних телефона на свијету: Ко је био ваш први мезимац?

Агенције
Пет најстаријих мобилних телефона на свијету: Ко је био ваш први мезимац?

Мобилни телефони прешли су дуг пут од првих модела до данас. Присјетимо се мало како је то било на почетку.

Ово је листа пет најстаријих мобилних телефона, па можемо да видимо како је све кренуло.

Који је био ваш први мобилни телефон, и које вас успомене вежу за њега?

5. Nokia 5110 - 1998. година

Један од најпопуларнијих телефона са краја XX и почетка XXI вијека. Циљна група били су млади, а ово је био један од првих телефона на ком је била чувена “Змијица”.

4. Motorola СтарТАЦ - 1996. година

Први икада телефон на преклоп. Осим тога, први је користио и литијум-јонску батерију. Још пар посљедњих крикова моде - вобрација приликом позива и велики дигитални екран.

3. Nokia 1011 - 1992. година

Ово је био први GSM телефон на тржишту и масовно се производио. Неке од главних карактеристика укључују могућност слања и примања СМС порука, а имао је и довољно меморије да прими 99 телефонских бројева. Овај телефон имао је и мали екран, што је такође било необично током раних 1990-их.

2. Motorola Microtac 9800X - 1989. година

На овом списку има неколико револуционарних телефона, али ово је можда и најреволуционарнији. То је био први телефон који је био заиста преносив, јер су прије њега телефони били доступни само у аутомобилима. Имао је и низ “високотехнолошких” функција тог доба - тонове тастатуре, телефонски именик и контролу јачине звука.

1. Motorola DynaTAC 8000X - 1983. година

Први мобилни телефон икада представљен јавности. Овај телефон угледао је свијетлост дана 1983. године, а коштао је око 4.000 долара. У то вријеме имали су га само богати, што би значило углавном бизнисмени. Био је познат и као “Цигла”, због своје величине и тежине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана