Пет корака за безбједније коришћење бежичног интернета

Agencije
Пет корака за безбједније коришћење бежичног интернета

Бесплатан јавни Wi-Fi је скоро свуда око нас. На аеродромима, у јавним библиотекама, малим локалним кафићима, чак и неке продавнице имају Wi-Fi.

Које су врсте пријетњи које доносе јавне бежичне интернет мреже?

Преваранти и хакери знају да је прилично лако збунити људе који траже бесплатан Wi-Fi. Они се надају да ћете изабрати њихову лажну мрежу док листате кроз доступне мреже (илити SSID-ове).

Незаштићене мреже

Хакери могу лако да преузму контролу над Wi-Fi рутером, чак и над неким званичним, ако није конфигурисан како треба. Након тога им остаје само да посматрају како ваши подаци сами долазе.

Ово су ситуације када преваранти дају својој Wi-Fi мрежи скоро идентично име, надајући се да ћете кликнути на њихову мрежу.

На пример: "Мрежа Библиотеке" и "мрежабиблиотеке". Једна је званична, а једна није.

Тешко је знати која је која, осим ако не обратите пажњу на податке које је подијелио локални дјелилац Wi-Fi мреже, као на примјер библиотека или аеродром гдје углавном имате постере или знакове на којима пишу подаци о мрежи.

Honeypot

На сличан начин, "honeypot" Wi-Fi (који за циљ има да вас намами да га користите) се често користи на мјестима гдје имате бесплатан Wi-Fi и онај који се плаћа. Људи воле све што је бесплатно, па онда преваранти назову своју мрежу нешто попут "Бесплатни интернет" или "Бесплатни Wi-Fi". Понављамо, обратите пажњу на информације које су истакнуте на званичним локацијама.

Пет корака који ће вам помоћи да се заштитите на јавним Wi-Fi мрежама:

1. корак: Ако морате да користите јавну Wi-Fi мрежу, избјегавајте мреже које вам траже личне податке попут банковног рачуна, ЈМБГ-а или адресе. Не обављајте финансијске трансакције преко јавне Wi-Fi мреже. Никада.

2. корак: Провјерите мрежу (погледајте примјере превара изнад). Ако неки објекат са бесплатном Wi-Fi мрежом нема званичну страницу за пријављивање, нарочито ако је то аеродром или јавна библиотека, онда то вјероватно није безбиједна мрежа.

3. корак: Користите заштићене интернет сајтове који користе HTTPS протокол, који представља безбиједну верзију HTTP стандарда. Ако не видите слово "S", немојте да "сурфујете" по том сајту.

4. корак: Користите антивирус. Многи безбједносни и антивирус програми вас штите од малвера, тог злог софтвера који покушава да убаци лозинку у ваш систем како би му касније приступио. Можда је сувишно да за ово одвајамо посебан корак, али увијек имајте укључен фирењалл. И још једна ствар: Користите комплексне лозинке.

5. корак: Користите виртуелну приватну мрежу (VPN). VPN није свемоћан, али ће вас заштитити док користите јавни Wi-Fi (па чак и док користите свој приватни Wi-Fi код куће). Гледајте на то као на свој приватни тунел који вас води од локације на којој се налазите (кућа, библиотека, Старбакс, аеродром) до вашег жељеног интернет сајта. VPN штити путању између ваше почетне локације и интернет сајта.

Да, бесплатан јавни Wi-Fi је данас апсолутно распрострањен. У скоро сваком јавном објекту можете да се накачите на Wi-Fi  хотспот. Али такав приступ носи ризик, а са само неколико корака можете да се осигурате док сурфујете интернетом било гдје на планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана