Пад акија на Вол Стриту прелио се на азијске берзе

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Азијске берзе су потонуле данас пратећи тренд на Вол Стриту, гдје су акције банака и здравствених компаније повукле наниже индексе С&П 500 и Дау Џонс са њихових рекордних нивоа.

Јужнокорејски индекс Коспи је једини ојачао за 0,1 посто, подстакнут финансијским извјештајем Самсунг Електроникса о расту кварталног профита за 1,57 процената, највећем у последње три године, захваљујући континуирано снажној потражњи за рачунарским меморијским чиповима.

Самсунгова двострука снага, као произвођача делова и готових производа, омогућила је компанији процват пословања током пандемије која је прииморала милионе људи на рад од куће. Самсунг је саопштио да ради на рјешавању проблема несташице компоненти која траје „дуже него што се очекивало“, што може утицати на тражњу за полупроводницима током текућег квартала.

Токијски индекс Никеи 225 ослабио је за 0,9 одсто. Очекује се да ће Банка Јапана одлучити да не мијења актуелну монетарну политику на сједници који се завршава данас.

У Хонг Конгу, индекс Ханг Сенг се спустио за 0,3 процента, док је у Кини индекс Шангај Композит пао за 1,0 посто.

Аустралијски С&П/АСX 200 је склизнуо наниже за 0,4 одсто, а попустиле су и акције у Сингапуру за 0,29 процената, на Тајвану за 0,19 и у Индонезији за 1,02 процента.

Раст броја случајева корона вируса у Кини и Сингапуру унио је на тржишта нервозу у вези са економским изгледима у наредном периоду, с обзиром на сигнале да би инфлаторни трендови могли да наведу централне банке на брже пооштравање монетарне политике.

На Њујиршкој берзи, индекс С&П 500 је забележио пад од 0,5 посто на 4.551,68 поена. Више од три четвртине компанија у овом референтном индексу је закључило трговање у минусу, при чему су највеће губитке имале акције финансијских, здравствених и индустријских предузећа. Њихове губитке је дјелимично ублажио раст акција компанија које се баве комуникационим услугама и оних које се ослањају на потрошњу становништва.

Индустријски индекс Дау Џонс је пао за 0,7 процената на 35.490,69 поена. И он и С&П 500 су претходног дана забиљежили рекордне вриједности.

Технолошки Насдак Композит је незнатно напредовао, за мање од 0,1 посто на 15.235,84 бода.

На робним тржиштима, цене нафте су кренуле низбрдо услед неочекиваног скока залиха у САД. Америчка сирова нафта WТИ је пала за 1,86 долара на 80,80 долара по барелу, док је северноморска нафта Брент потонула за чак 2,12 долара на 81,75 долара по барелу.

Што се тиче валутних берзи, долар је ослабио за 0,25 одсто према јапанском јену на на 113,62 јена. Евро је остао стабилан на 1,1600 долара, уочи одлука о монетарној политици Европске централне банке, које треба да буду објављене касније данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана