Овим триковима заштитите повјерљиве податаке које вам Google прикупља

GS
Foto: Instagram

Уколико желите да живите у дигиталном свету, тешко да можете да заобиђете Google. Овај претраживач сакупља многе податке о вама и вашим навикама на интернету, али постоји неколико трикова којима можете да ограничите гд‌је ће да вас прати и које ће све информације о вама моћи да прикупља, односно шта ћете од њега моћи да сакријете.

Google Maps

На примјер, када год користите Google Maps како бисте пронашли локацију или пут до одредишта у Google-u чувају податке о томе гд‌је сте били, како би их послије користили да унапреде своје услуге и прикажу вам релевантне огласе.

На располагању су вам три опције помоћу којих можете да одредите колико података о вама прикупљају у Google-u. То ћете урадити тако што ћете отићи у “Location History“. Ако искључите ову опцију изгубићете могућност накнадног прегледа мјеста која сте посјетили и рута којима сте путовали. Мимо тога, нећете нити примјетити да је неактивна.

Location – ова опција је хипервеза на опције ГПС-а у вашем смартфону. Ако је искључите Google Maps неће имати приступ подацима о вашој тренутној локацији. Можете чак и да ускратите дозволу приступа баш тој апликацији како вас не би шпијунирала у позадини.

Web анд App Activity – ако искључите ову опцију онда ћете онемогућити Google-u складиштењу свих ваших активности у било који Googleov производ или услугу. Она такође омогућава дељење података о вашој локацији међу Googleovim апликацијама.

Све три опције ћете наћи у апликацији Google Maps ако отворите опцију с навигацијом и кликнете на – Settings па Персонал Цонтент и затим App History анд Лоцатион Settings.

На истој страници ћете наћи хипервезе потребне како бисте обрисали постојеће податке о локацији. Потражите Делете all Лоцатион History и Делете Лоцатион History Ранге.

Ако користите паметни телефон с оперативним системом, Андроид Google не треба апликацију Maps како би могао да вас прати.

Стално вас прати

Иако вам јесте или није укључена опција у вези са локацијом, ваш Андроид вас стално прати и биљежи гд‌је идете. Једини начин како можете да га онемогућите је да искључите опције “Web & App Activity и Location History“.

Ако желите да искључите, али нисте инсталирали Google Maps ево шта треба да урадите. Отворите страницу My Activity и у опцијама на левој страни потражите их под Activity Controls.

На паметним телефонима с Андроидом Google такође складиштите велики број личних података, попут контаката, састанака унешених у календар и начина на који користите апликације. Зна кад сте укључили одређену апликацију, колико често је користите и томе слично у мери довољној за стварање мапе образаца понашања.

Желите то да онемогућите? Отворите страницу Activity Controls и пронађите опцију Девице Информатион. Ако пожелите да обришете тачно одређени унос, мораћете да се вратите на My Activity.

Google вас прати и процјењује и кад уносите питање у његов претраживач. И то можете да промените на страници My Activity, гд‌је на примјер, можете да уклоните историју претраживања или да паузирате праћење.

Историја претраге на YouTube

У Googleu такође знају шта сте све тражили и гледали на YouTube-u. Алате којима то можете смањити и променити ћете наћи при дну странице Activity Controls. За брисање отворите таб Делете Activity By. Можете такође и у апликацији YouTube отворити Settings, па затим History & Privacy.

Претрага у Chrome-u

Googleov web претраживач Chrome такође све прати и помно биљежи. Како бисте искључили историју претраживања и праћење активности отворите страницу Activity Controls па под Web & App Activity искључите опцију Инцлуде Chrome history.

Такође у опцијама Chrome-a одзначите Хелп импрове сафе browsing и Automatically сенд усаге статистицс. Појединачне уносе мораћете уклонити путем странице My Activity. А можете и замијенити Chrome неким другим претраживачем.

Google асистент

Сва ваша питања и разговори с дигиталним помоћником Google Assistantom такође су праћени и трајно ускладиштени. То можете искључити, али имајте на уму да ћете тиме онемогућити неке од опција овог асистента, као на примјер, вишеструке профиле за Google Home.

Опције ћете наћи на табу Activity Цонтролс, под Воице анд Аудио Activity. Желите уклонити нешто специфично? Опет ћете морати на страницу My Activity.

Фотографије и видео записи у Google Photos

Фотографије у Google Photos се користе за препознавање објеката и лица. На жалост, то можете да уклоните само ако престанете да користите ту платформу.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана